Filip Chudý Rôzne

V Považskej Bystrici sa rozdeľovali nové mestské byty: Aký bude nájom?

Bytová komisia nášho mesta pridelila štyrom desiatkam záujemcov nové byty. Aký bude ďalší postup s voľnými bytmi?

Ilustračný obrázok k článku V Považskej Bystrici sa rozdeľovali nové mestské byty: Aký bude nájom?
Zdroj: Dnes24.sk

Bytová komisia pre prideľovanie mestských nájomných bytov mesta Považská Bystrica (má päť členov – dvaja pracovníci mestského úradu a traja poslanci) mala v stredu 21. februára neverejné zasadnutie na pôde radnice. Informovala o tom stránka mesta. Ako nám prezradila mestská hovorkyňa Iveta Kováčiková, na zasadnutí prideľovali nové nájomné byty na Kukučínovej ulici. Tamojšie dve nové bytovky dostalo mesto do vlastníctva začiatkom januára, pričom stáli takmer 2,6 milióna eur. „V polovici januára rokovala bytová komisia o spôsobe prideľovania bytov. Zhodli sa na tom, že výber nájomníkov bude prebiehať podľa kritérií bodovacieho systému a v druhom kole príde na rad žrebovanie voľných bytov,“ povedala považskobystrická hovorkyňa.

„Komisia pridelila 40 konkrétnych bytov jednotlivým žiadateľom podľa bodového systému. Teraz už máme meno, konkrétny byt a vieme, aký je tam nájom aj so všetkými poplatkami. Následne naše pracovníčky oslovia každého uchádzača, či ten byt chce, alebo oň nemá záujem. Ak ho chce, musí doložiť príslušné doklady, nakoľko v zmysle zákona musíme mať od žiadateľov doplnený aj príjem za rok 2017,“ uviedol predseda bytovej komisie a vedúci odboru školstva a sociálnych vecí mesta Jozef Bielik.

Kováčiková ďalej prezradila, že štyri byty zostali zatiaľ voľné, nakoľko zo zákona desať percent bytov postavených zo Štátneho fondu rozvoja bývania sa môže použiť na verejné záujmy, čiže pre tých, ktorí zabezpečujú zdravotnú starostlivosť, vzdelávanie, kultúru alebo ochranu pre obyvateľov obce. „Druhé kolo prebehne, keď sa vyjadria oslovení uchádzači. Byty, ktoré neprijmú, pôjdu v druhom kole do žrebovania, žrebovať sa teda bude z odmietnutých bytov v prvom kole a taktiež zo spomínaných štyroch rezervných bytov,“ doplnil Bielik.

Každá z dvoch nových bytoviek pri štadióne disponuje 22 bytmi, z toho 16 je dvojizbových a šesť jednoizbových. Na prvom poschodí sa nachádzajú štyri dvojizbové byty s rozlohou od 49,02 do 61,29 m². Druhé poschodie sa skladá zo štyroch dvojizbových bytov s rozlohou od 63,99 do 65,21 m² a z dvoch jednoizbových bytov s rozlohou 51,50 m². Tretie poschodie je rozmiestnením aj špecifikáciou bytov rovnaké ako druhé. Obdobná dispozičná situácia je aj na štvrtom poschodí, avšak oba jednoizbové byty sú o niečo väčšie. Ich rozloha je 51,80 m².

„Základný mesačný nájom bude v sume od 119 do 156 eur. K tomu sa priráta fond opráv a záloha za teplo podľa počtu osôb. Celkový nájom sa tak pohybuje v sumách od 191 do 235 eur,“ dodala hovorkyňa mesta.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM