Filip Chudý Rôzne

Úžasná bilancia považskobystrických dobrovoľníkov: Čísla ako zo sna!

Pred rokom založil Považskobystričan Ivan Sikorai svoju dobrovoľnícku stránku, vďaka ktorej vznikla v našom meste silná komunita. Čo sa jej podarilo?

Ilustračný obrázok k článku Úžasná bilancia považskobystrických dobrovoľníkov: Čísla ako zo sna!
Zdroj: Nina Blaško

Jeden rok v týchto dňoch oslavuje facebooková stránka Chceme krajšiu PB, ktorú založil 29-ročný Považskobystričan Ivan Sikorai. Ten práve tento okamih pokladá za akýsi spúšťač toho, čo sa podarilo v dobrovoľníckej činnosti v našom meste v roku 2016 rozbehnúť. Venoval sa tomu síce aj predtým, ale v menšom rozsahu. Lenže vďaka svojej stránke našiel aj ďalších ľudí, s ktorých pomocou sa to podľa jeho slov rozbehlo.

No nielenže sa k nemu pridali aj ďalší dobrovoľníci, tiež mu to pomohlo pri zháňaní materiálnej pomoci. „Vďaka stránke sa podarilo pozháňať aj nejaké pomôcky, náradie, vrecia, rukavice a v neposlednom rade aj nejaké drobné finančné prostriedky. Lebo aj ľudia v nejakej firme si vždy povedali, že veď vás poznám z facebooku…,“ prezradil Sikorai. Ten je pri bilancovaní toho, čo sa mu spolu s pomocou iných podarilo za jeden rok urobiť prekvapený, že sa to dostalo až na takúto úroveň.

„Nikdy by som si ani vo sne nepredstavil, že sa nám podarí spraviť toľko akcií, že sa nám podarí vyzbierať cca 50 ton odpadu, že sa nám podarí natrieť päť mostíkov… A hlavne to, že sa vytvorí taká silná partia, kde je mimoriadne dobrá nálada. Som rád, že som mal možnosť spoznať každého jedného človeka, čo nám pomohol,“ povedal považskobystrický dobrovoľník.

Toho zároveň milo prekvapilo, ako sa tiež podarilo zohnať prostriedky a materiál na ich prácu, pričom za pomoc všetkým ďakuje. A podľa vlastných slov vôbec ani nečakal, že dostane v našom meste cenu Čin roka 2016.

No zrejme je v správnych rukách, keďže ako naši dobrovoľníci pri bilancii roka prezradili, v tomto roku vyčistili niekoľko veľkých (Slavojka, hromadné garáže pod Rozkvetom, opustený podchod na Rozkvete) a tiež menších čiernych skládok. Naplnili za rok odpadom približne 1200 veľkých 120-litrových vriec na odpad. Čistili grafity na mestských budovách a podchodoch, opravovali a natierali detské ihriská na Lánoch, zostrojili tam knižnú búdku, čistili pieskoviská, natierali viacero zábradlí v našom meste, pomáhali pri rôznych dobročinných akciách, tiež pri obnovovaní zničených studničiek v Považskej Teplej atď. Dokopy to bolo vyše 100 dobrovoľníckych akcií, na ktorých sa zúčastnili vyše dve desiatky dobrovoľníkov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Dobrovoľníci z Považskej bez nároku na honorár: Počin, čo si zaslúži aspoň LIKE!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM