Filip Chudý Iné športy

Úspech Považskobystričana na africkej rely: Ján Zaťko medzi najlepšími!

Motocyklový pretekár z nášho mesta Jan Zaťko nás veľmi dobre reprezentoval na púštnom dobrodružstve, ktoré nadväzuje na pôvodný Dakar.

Ilustračný obrázok k článku Úspech Považskobystričana na africkej rely: Ján Zaťko medzi najlepšími!
Zdroj: Facebook Jána Zaťka

Keď v roku 2008 deň pred štartom zrušili z bezpečnostných dôvodov 30. ročník Rely Dakar, ktorý následne od roku 2009 presunuli do Južnej Ameriky, vznikli v Afrike nové diaľkové preteky, ktoré mali nadviazať na ducha pôvodného Dakaru. Africa Eco Race napísali od 31. decembra 2017 do 14. januára 2018 už svoju 10. kapitolu, pričom sa v nej nestratil ani považskobystrický zástupca, práve naopak.

Skúsený 61-ročný Považskobystričan Ján Zaťko obsadil v celkovom hodnotení motocyklov 9. miesto. V kategórii +450cc bol dokonca tretí.

Jeho výkon je o to pozoruhodnejší, že už v druhej z celkových 12 etáp mal pád, pri ktorom si zranil rebrá, pričom počas pretekov ho trápilo aj nachladnutie. „Mal som toho za tie dva týždne už dosť. Niežeby to bolo všetko nad moje sily, ale v stave v akom som bol po druhom dni, do čoho sa ešte pridružilo bolenie hrdla, slabosť a kašeľ, čo mi išiel rebrá dotrhať, to si zaslúži mäkučkú teplú posteľ v civilizovanom svete,“ napísal na facebook Ján Zaťko priamo z hotela v Dakare.

Do cieľového miesta viedla trať z Monaka, kde sa tento ročník začínal. Celková dĺžka bola 6 107 km, z toho bolo 4 006 km tvorili pretekové trasy. Prvých päť etáp bolo v Maroku, ďalších šesť po dni voľna v Mauretánii a záverečná v Senegale, keď sa končilo tradične pri Ružovom jazere.

Pre Jána Zaťka to bola štvrtá účasť na Africa Eco Race. V roku 2015 bol 15., v roku 2016 šiesty a minulý rok dokonca štvrtý. V rokoch 2012 a 2013 sa zúčastnil aj na juhoamerickej verzii Rely Dakar.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Legendárna šesťdňová v Považskej a okolí: FOTO spred 40 rokov oživujú spomienky

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM