Kultúra Kultúra

Urobili nášmu mestu reklamu na nezaplatenie: 5 hereckých mien, na ktoré môžu byť Považskobystričania pyšní, FOTO

Považská Bystrica sa môže pochváliť množstvom ľudí, ktorí jej robia výbornú reklamu, hercov nevynímajúc. My sme sa pozreli na menoslov známych hercov, ktorí majú niečo spoločné s naším mestom.

Ilustračný obrázok k článku Urobili nášmu mestu reklamu na nezaplatenie: 5 hereckých mien, na ktoré môžu byť Považskobystričania pyšní, FOTO
Zdroj: TASR

Vďaka talentu dokázali preraziť a naše mesto to môže len tešiť. Vybrali sme pre vás päť hercov, ktorí pomohli presláviť Považskú Bystricu.

Jozef Kroner

Najväčšia herecká osobnosť histórie Slovenska sa spája aj s Považskou Bystricou. Kronerovci, ktorí mali 12 detí, boli kočovná rodina a do Považskej Bystrice prišli v roku 1937, keď mal ich syn Jozef 13 rokov. Po troch rokoch sa síce odsťahovali, ale ako dospelý sa už Jozef Kroner vrátil do nášho mesta. Bolo to po ukončení vojenskej služby, keď začal pracovať ako robotník a neskôr vedúci dielne strojární v Považskej Bystrici. Tu sa dostal do poloprofesionálneho Divadla pracujúcich (1947–1848). Jeho život a kariéru zásadne zmenilo prvé profesionálne angažmán v Slovenskom komornom divadle v Martine, neskôr Divadlo SNP. Herectvu sa tak upísal naplno. Stvárnil počas kariéry množstvo postáv a vďaka nemu sa stali niektoré filmy legendárne a hrajú sa dodnes. Polnočná omša, Jánošík, Obchod na Korze, Kubo, Rysavá jalovica, Pacho, hybský zbojník, Sváko Ragan, Vianočné oplátky, Soľ nad zlato, Tisícročná včela a mnohé ďalšie. Zaslúžene získal mnoho cien, a to nielen doma, ale aj v zahraničí. Zomrel v roku 1998 ako 73-ročný, herectvu sa venuje aj jeho dcéra Zuzana. Hercom bol aj jeho mladší brat Ľudovít, ktorý zomrel v Považskej Bystrici v roku 2000 v deň svojich 75. narodenín. Jozef Kroner má v našom meste aj pamätník, ktorý nájdete v parku na sídlisku Lány.

Ján Kroner

Zanedlho už 60-ročný známy herec, je rodákom z nášho mesta, ku ktorému sa vždy hrdo hlási, aj preto dostane zaslúžene Cenu mesta Považská Bystrica. Študoval na miestnej SPŠ a až neskôr sa pobral do Bratislavy. Stále patrí medzi najpopulárnejších slovenských hercov. Často bol obsadzovaný aj do komediálnych snímok, pretože vďaka svojmu humoru si získal srdcia mnohých fanúšikov. Aj preto v rokoch 2006 a 2009 získal cenu OTO v kategórii herec. Ďalšie ceny zas získal vďaka činohre. Stvárnil množstvo postáv. Z minulosti je asi najspájanejší ako Ondro z obľúbenej rozprávky Nebojsa. V ostatných rokoch je spájaný hlavne so seriálmi Ordinácia v ružovej záhrade a Profesionáli.

Marián Mitaš

Tento rodák z nášho mesta odišiel po skončení gymnázia v roku 1999 študovať do Bratislavy na Vysokú školu múzických umení do ročníka pod vedením prof. Hubu a prof. Vášáryovej, z ktorého neskôr prestúpil na katedru bábkohereckej tvorby rovnako na VŠMU v Bratislave. Po ukončení štúdia začal pôsobiť v Dezorzovom lútkovom divadle, jedinom bábkovom divadle pre dospelého diváka na Slovensku. Hereckú kariéru odštartoval v Nemecku vo filme Wolfzeit (Čas vlkov) v roku 2003. Do povedomia slovenskej verejnosti sa dostal až v roku 2006 vďaka Ordinácii v ružovej záhrade. No v pomerne krátkom čase sa zaradil medzi najpopulárnejších slovenských hercov súčasnosti. Dnes 35-ročný herec hráva aj v zahraničných filmoch a seriáloch, ale pre Slovákov je známy zo seriálov ako Mesto tieňov, Kriminálka Staré mesto, Dr. Ludsky, Horúca krv, Búrlivé víno, Kolonáda atď.

Dorota Nvotová

Dnes 33-ročná rodáčka z Považskej Bystrice sa dostala do povedomia už vo veľmi mladom veku. Ako šesťročná sa objavila v televíznom filme Tajomstvá pod viečkami v réžii Juraja Nvotu a v rozprávke Šípková Ruženka v réžii Stanislava Párnického. Ako deväťročná hrala v detskom muzikáli Bambi, ako desaťročná v divadle Astorka v hre Incident, ako 14-ročná v televíznom filme Prášky na spanie. Vzápätí začala točiť filmy do kín, prvým bol Orbis Pictus z roku 1997. Talent mala po kom zdediť, veď jej matkou je známa herečka Anna Šišková, biologickým octom známy humorista Jaroslav Filip a spolu s matkou ju vychovával režisér Juraj Nvota. Okrem herectva sa venuje aj spevu a tiež novinárčine, v minulosti bola aj televíznou moderátorkou.

Simona Martausová

Najmladšou členkou tohto zoznamu je Simona „Sima“ Martausová, ktorá sa v Považskej Bystrici narodila v roku 1988. V mladších rokoch sa naučila hrať na gitare, skladala svoje prvé piesne a v roku 2009 sa stala víťazkou hudobnej súťaže Gospel talent. Študovala divadelné umenie na Akadémii umení v Banskej Bystrici. V roku 2012 sa dostala do Radošinského naivného divadla a zahrala si v hre Polooblačno. Vo veľkej miere sa venuje aj spevu. Vo februári 2014 Zväz autorov a interpretov populárnej hudby udelil Sime a jej kapele cenu Objav roka 2013. V hlasovaní fanúšikov získali tiež s albumom Dobrý deň, to som ja cenu Objav roka a Album roka 2013.

Môže vás zaujímať:

Dostalo sa mu veľkej pocty: Cenu mesta získa známy herec a rodák z Považskej Bystrice!

Považskobystri­čanka Lýdia (19) svojim nadaním ohromila porotu: Čaká ju profi nahrávanie!

zdroj: wikipedia

Foto: ilustračné

Herci z Považskej Bystrice: Aj na týchto sme mimoriadne pyšní
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM