Filip Chudý Rôzne

Unikátny objav: Na Považskom hrade našli krásny kúsok zo 16. storočia, FOTO

Považský hrad odhalil jeden zo svojich pokladov, keď sa na ňom našiel doposiaľ najkrajší a historicky najhodnotnejší kamenný článok. Pozrite si ho.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny objav: Na Považskom hrade našli krásny kúsok zo 16. storočia, FOTO
10
Galéria

Združenie hradu Bystrica, ktoré už takmer desaťročie pracuje na obnove Považského hradu, informovalo v posledný septembrový piatok o mimoriadnom náleze na našom hrade. „Ide doposiaľ o najkrajší a historicky najhodnotnejší kamenný článok nájdený na hrade. Jedná sa o sekundárne použitú časť stĺpika balustrády zamurovaná v aktuálne rekonštruovanom kúrenisku situovanom v rohu v jednej z miestností prízemia severného obytného krídla,“ uviedlo.

„Na fragmente kamenného článku je na jednej strane vytesaný pletencový ornament, na druhej je vytesaný erb patriaci Rafaelovi Podmanickému, ornament a erb sú po stranách lemované polostĺpmi. Na základe erbu ho môžeme datovať do obdobia činnosti jeho kamenárskej dielne medzi roky 1543–1557,“ informovalo Združenie hradu Bystrica.

Ako nám prezradil člen tohto združenia a zároveň reštaurátor Peter Záhora, tento kamenný článok našli pri oprave deliacej priečky severného obytného krídla hradu. „Kedysi tú balustrádu, ktorej tento kamenný článok slúžil rozobrali a použili ako stavebný materiál,“ povedal Záhora s tým, že v minulosti našli už aj samotné balustre, no tento nález je zaujímavý nielen erbom, ale aj celkovým výtvarným prevedením.

„Nejde síce o najväčší nález na hrade, ale je zas mimoriadne zaujímavý z umelecko-historického hľadiska, lebo to môžeme priamo pripísať stavebnej činnosti, ktorá má súvis s Podmanickým a jeho prestavbou hradu. Ide navyše o pekný príklad skorého renesančného umenia v Uhorsku,“ doplnil Záhora. Tohtoročné rekonštrukčné práce na hrade budú pokračovať približne do konca októbra.

Vzácny nález na Považskom hrade: Pozrite, čo ukrýval
10
Galéria
Zdroj: Združenie hradu Bystrica

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

ROZPIS jesenného čistenia v Považskej: Neprepásnite kontajner na svojej ulici

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM