Filip Chudý Rôzne

Úkryty civilnej ochrany v okrese Považská Bystrica: Akú majú kapacitu?

V prípade mimoriadnej udalosti slúžia na ukrytie obyvateľstva ochranné stavby. Takýto je stav v Považskobystrickom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Úkryty civilnej ochrany v okrese Považská Bystrica: Akú majú kapacitu?
Zdroj: Dnes24.sk , TASR/Erika Ďurčová

Za ochranné stavby sa považujú ochranné a úkrytové priestory všetkých kategórií a typov a chránené pracoviská, ktoré slúžia civilnej ochrane. Pojem „bunker“ prináleží obrannej stavbe – civilná ochrana používa termín „úkryt“ v spojitosti so zariadením civilnej ochrany. Vysvetlila Júlia Andrejčíková z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

Úkryty

Na Slovensku sa nachádza približne 1500 odolných a plynotesných úkrytov, z toho približne jedna štvrtina sa nachádza v Bratislave a zvyšok je relatívne rovnomerne rozmiestnených po mestách na celom Slovensku. „Tieto úkryty majú súhrnnú kapacitu okolo 250-tisíc ukrytých,“ ozrejmil rezort vnútra.

Na jednoduché úkryty budované svojpomocne (JÚBS) sa vyberajú vhodné podzemné alebo nadzemné priestory stavieb vybudované v stave bezpečnosti, ktoré po vykonaní svojpomocných špecifických úprav musia zabezpečovať čiastočnú ochranu pred účinkami mimoriadnych udalostí a použitých zbraní v čase vojny a vojnového stavu.

Kapacity v okrese

V okrese Považská Bystrica je 18 odolných úkrytov s kapacitou 5 907 osôb.

Ako ďalej uviedlo ministerstvo vnútra, v okrese je tiež päť plynotesných úkrytov s kapacitou 395 osôb a 6 652 JÚBS s kapacitou 119 650 osôb. Prezradila Andrejčíková.

Podľa Ministerstva vnútra SR je momentálne podstatná časť úkrytov v správe miest a obcí, ktoré zodpovedajú za ich celkový stav.

Kryt v kine Mier

Mesto Považská Bystrica na svojej stránke oznámilo, že má vo svojej správe len jeden CO kryt, ktorý sa nachádza v kine Mier. „Samotné úkrytové priestory tvorí kinosála, ktorá má v prípade potreby kapacitu 800 – 1 200 obyvateľov. Pod kinosálou sa nachádza technologické zázemie, aby bolo možné kryt zásobovať vzduchom, pitnou vodou a aby fungovali aj sociálne zariadenia,“ informoval Vladimír Biely, pracovník civilnej ochrany na mestskom úrade.

Kryt by mal podľa neho prežiť stredne silný jadrový výbuch nad železničnou stanicou. „Tak to bolo kedysi počítané. To znamená, že asi 50 kiloton vzdušný výbuch by s ním nepohol a bol by stále plne funkčný. Preto sú v ňom nainštalované aj tlakové uzávery,“ doplnil Biely s tým, že súčasťou krytu je aj čiastočné vybavenie.

Čím sú ochranné stavby vybavené a čo sú povinní si ľudia do úkrytov zobrať so sebou? Čítajte na ďalšej strane.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM