Filip Chudý Kultúra

Týždeň v Považskej pred nami: Spomienky na Nežnú revolúciu a nielen to

Nový týždeň nám začal odsýpať. Odmeňte sa po práci návštevou zaujímavej akcie. Máme pár tipov, kam vyraziť v Považskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň v Považskej pred nami: Spomienky na Nežnú revolúciu a nielen to
Foto: Rastislav Búgel

Amnestie

11. novembra o 18:30, kino Mier

Tento film sa okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou, venuje aj vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. Vzbure predchádzali široké amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990, len pár dní po svojom zvolení za československého prezidenta. Predlohou k filmu bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo.

Stretnutie mamičiek

13. novembra o 9:00, KC Cooltajner

Pravidelné stretnutia slúžia na vzájomnú podporu, poradenstvo v dojčení, nosení detí, starostlivosť o rodinu. Ideálny priestor na hľadanie nových priateľstiev a spriaznených duší.

Smejko a Tanculienka: Všetko najlepšie

13. novembra o 17:00, kino Mier

Piate výročie populárnej dvojice Smejko a Tanculienka oslávime najväčšími rozprávkovými a tanečnými hitmi. Smejko a Tanculienka vás v novej sezóne privítajú s novým žiarivým svietením, veľkolepou scénou a úplne novým nadupaným predstavením s najväčšími hitmi: Všetko najlepšie.

Klavírny recitál Filip Štraucha

14. novembra o 17:00, koncertná sála ZUŠ

Základná umelecká škola – hudobný odbor pripravila klavírny recitál Filip Štraucha

Energy Latino Dance s Martou v Cooltajneri

14. novembra o 18:00, KC Cooltajner

Každý štvrtok o 18:00 sa na vás v KC Cooltajner teší Marta Majerčík so svojim Energy Latino Dance, ktoré vás aj v sychravých jesenných dňoch určite zahrejú.

Noc divadiel 2019 v Považskej Bystrici

15. – 16. novembra

V piatok od 18:00 budú prestavenia v KC Coolajner (bývalá bábková sála domu kultúry). V sobotu od 16:00 bude ich dejiskom Ateliér Milana Sládka na ZUŠ IWK a od 18:00 opäť v KC Cooltajner.

30 rokov slobody – 17. november ´89

15. – 17. novembra

V piatok začne výstava, v sobotu a v nedeľu budú koncerty od 17:00 pred mestským úradom. V sobotu vystúpia Michaela Šibíková a Michal Hrenák, Martina Žovincová so skupinou POLLUX. V nedeľu Katka Krajčoviechová, Mirka Miškechová s Jiřím Krhútom. V nedeľu od 14:30 bude v kine Mier aj premietanie filmu Vyprávěj – 17. listopad 1989.

Le Mans 66

15. novembra o 18:30, kino Mier

Strhujúci príbeh o tom, ako konštruktér áut Carroll Shelby a britský pilot Ken Miles postavia pre automobilku Ford revolučné závodné auto, aby mohli zvíťaziť nad Enzom Ferrarim v závode 24 Le Mans v roku 1966. Držiteľ Oscara Matt Damon a Christian Bale vo filme Na plný plyn, ktorý je inšpirovaný skutočným príbehom.

Futbal: Považská Bystrica – Veľké Ludince

16. novembra o 14:00, futbalový štadión

Tento zápas odložili o týždeň neskôr kvôli podmočenému terénu. Futbalisti Považskej Bystrice musia v boji o postup vyhrávať. A tri body v rozlúčke s jesennou časťou sú povinnosťou.

Rodina Addamsovcov

16. novembra o 16:00, kino Mier

Pripravte si prsty na lusknutie! Na plátna kín opäť prichádza ikonická rodina, ktorá každý rok vyhráva všetky súťaže na Halloween. Tentokrát sa členovia tejto vtipnej a výstrednej rodinky predstavia v animovanej podobe. Malí aj veľkí diváci sa môžu tešiť na skvelú zábavu, pretože Addamsovci sa budú snažiť silou-mocou dokázať, že dobrí susedia sú pre svoje okolie na nezaplatenie. Animovaný film.

Hádzaná: Považská Bystrica – Stavropoľ

16. novembra o 18:00, športová hala

Považskobystrickí hádzanári sú v dobrej forme. Ich najbližším súperom bude líder ruskej ligy HC Victor Stavropoľ, ktorého hostíme v zápase európskeho Vyzývacieho pohára.

Bitka o Midway

16. novembra o 18:30, kino Mier

Krátko po japonskom útoku na Pearl Harbor počas druhej svetovej vojny nastáva ďalší zlomový moment v Tichomorí. Námorníctvo USA opäť čelí početnejším a silnejším útočiacim japonským lietadlovým lodiam. Začína bitka o Midway, ktorá významne ovplyvní priebeh druhej svetovej vojny. Historický film.

Snežný chlapec

17. novembra o 16:00, kino Mier

Dievča s exotickým menom Yi je typická puberťáčka, ktorá má problém zapadnúť do kolektívu, pretože jej okolie buď nerozumie, alebo ju príšerne vytáča. Útechu nachádza v bunkri na streche svojho domu, kde sa na svet dá pozieť z nadhľadu. Jedného dňa však vo svojom útočišti objaví obrovskú bielu chlpatú guľu, z ktorej sa vyliahne mladý yetti. Animovaná komédia USA.

Charlieho anjeli

17. novembra o 18:30, kino Mier

Keď inžinierka Elena zistí, že technológiu, ktorú vyvíjala, chce jej šéf predávať ako zbraň, rozhodne sa mu postaviť. Obráti sa na Charlieho anjelov, aby jej pomohli, a stane sa jednou z nich. Talentované, akčné a zvodné špiónky spolu musia zachrániť svet pred novou hrozbou, pričom dôverovať môžu jedine sebe a svojim schopnostiam. Akčná komédia USA.

Potulky severom

Kino Mier

Autorská výstava fotografií manželov Silvie a Michala Strakových z ciest po severských krajinách. Výstava potrvá už len do 15. novembra a pozrieť si ju môžete v pracovných dňoch od 8:00 do 16:00, v stredu až do 18:00 a cez víkend počas podujatí v kine Mier.

Čarovná moc rastlín

Vlastivedné múzeum

Výstava prezentuje čarovný svet byliniek a využitie ich zázračnej moci v ľudovej medicíne pri liečbe rôznych ochorení. Taktiež venuje pozornosť histórii liečivých rastlín a spôsobom ich pestovania a uskladňovania. Osobitná pozornosť je venovaná chráneným liečivým rastlinám, bylinným afrodiziakám a využitiu liečivých rastlín v záhrade. Výstavu potrvá do 22. novembra a pozrieť si ju môžete počas pracovných dní od 7.00 do 14.30 hod.

Ján Hlavatý – Farebné ilúzie

MG Art Galéria

Výstava Jána Hlavatého s názvom Farebné ilúzie potrvá v priestoroch galérie na Ulici M. R. Štefánika do 22. novembra. Galéria býva otvorená v utorok až piatok od 11:00 do 16:00.

Roman Ripka: Kráľovstvo Manínov

Kino Mier

Výstava horských fotografií, ktorej autorom je považskobystričan Roman Ripka – milovník hôr, skál a lezenia, člen horolezeckého klubu Manín v Považskej Bystrici. Popri lezení sa od roku 2016 venuje aj fotografovaniu. Najradšej fotí panorámy krajiny a zo športovej fotografie lezenie. Výstava potrvá do 25. novembra a pozrieť si ju môžete v pracovných dňoch od 8:00 do 16:00, v stredu až do 18:00 a počas prevádzky PX Centra.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Betlehemy z celého Slovenska vystavujú v Tatranskej Lomnici.

Video: TASR videoservis / Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM