Filip Chudý Rôzne

Tri známe škôlky v Považskej čaká rekonštrukcia: Aké a koľko pribudne miest?

Predškolské zariadenia v našom meste čakajú rekonštrukčné práce. Vieme, čo sa má spraviť na jednotlivých škôlkach.

Ilustračný obrázok k článku Tri známe škôlky v Považskej čaká rekonštrukcia: Aké a koľko pribudne miest?
Zdroj: TASR

V minulosti neprišlo ku kompletnej výmene okien na piatich materských školách v Považskej Bystrici. Ako informovala hovorkyňa mesta Iveta Pagáč Kováčiková, radnica na ne žiadala o financie z eurofondov, pričom tri z nich sa budú rekonštruovať v dohľadnej dobe. „Na tri materské školy – Železničná, Grznára 1441 a Dukelská mesto získalo nenávratný finančný príspevok v celkovej výške viac ako 2 500 000 eur, spoluúčasť mesta je 5 %,“ povedala. Bez nových okien tak zatiaľ zostávajú MŠ Rozkvet a Grznára 1444.

Najväčšie práce prebehnú na MŠ Železničná, pričom začať by mali v polovici novembra a robiť sa má na dve päťmesačné fázy. „Okrem kompletného zateplenia celého objektu sa zrealizuje aj nadstavba a prestavba pavilónu D za účelom zvýšenia kapacity. Materská škola sa nachádza na sídlisku Stred a pozostáva zo štyroch učebňových pavilónov a prízemného hospodárskeho pavilónu,“ uviedla hovorkyňa s tým, že vzhľad ako i dispozičné riešenie objektu sa bude meniť.

„Hlavný vstup do objektu ostáva ponechaný, rovnako tak i sklad a miestnosť školníka. Za vstupným zádverím je navrhnutá chodba so schodiskom vedúcim na druhé nadzemné podlažie. Na navrhovanom druhom nadzemnom podlaží budú zriadené dve samostatné triedy (herňa + spálňa) so zázemím (umyvárne s WC, šatne), ako i šatňa s hygienickým zázemím pre personál,“ ozrejmila Pagáč Kováčiková.

Riaditeľka MŠ Železničná Jaroslava Kračková si uvedomuje, že ich čakajú náročné práce, keďže budú nadstavovať najnižší pavilón o jedno poschodie. „Tu vzniknú dve nové triedy so 40 miestami pre nové deti. Veríme, že pri súčasných technológiách to pôjde rýchlo. Minulý rok sme neprijali 51 detí z kapacitných dôvodov. Dopyt bol u nás vždy, máme veľmi dobrú polohu v centre mesta. Sme najväčšia materská škola v meste a chodí sem veľmi veľa detí,“ konštatovala.

Rekonštrukciou prejde aj budova MŠ Grznára 1441, kde dôjde k zatepleniu objektov, vyregulovaniu vykurovacej sústavy a výmene existujúcich svietidiel. Robiť by sa malo 65 dní počas letných prázdnin 2019. „Účelom prác je znížiť energetickú náročnosť, čo bude dosiahnuté kompletným zateplením obvodového plášťa, výmenou otvorových výplní, rekonštrukciou kúrenia a vykurovacej sústavy,“ vysvetlila považskobystrická hovorkyňa.

Päťmesačné práce budú prebiehať aj na MŠ Dukelská. Ich predpokladaný začiatok je na jar budúceho roka, aby sa skončili do konca letných prázdnin. Modernizácia a prestavba tohto objektu je prioritne zameraná na znižovanie energetickej náročnosti budovy, zrealizuje sa zateplenie objektu aj výmena výplní exteriérových okien, dverí a zasklených stien. „Budú sa vymieňať okná, pribudne nová fasáda na celej budove. Veľmi sa tešíme, že to bude zrealizované a následne budeme pracovať aj v interiéri, najmä čo sa týka elektroinštalácie. Budova si rekonštrukciu už vyžaduje,“ doplnila riaditeľka MŠ Dukelská Oľga Balušíková.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM