Filip Chudý Samospráva

Tri roky čakania sa skončili: Považskobystrickí poslanci schválili dôležitú vec

Na decembrovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici schválili naši poslanci dôležitý dokument. V čom by mal pomôcť?

Ilustračný obrázok k článku Tri roky čakania sa skončili: Považskobystrickí poslanci schválili dôležitú vec
Zdroj: Dnes24.sk

Po troch rokoch sa Považská Bystrica dočkala schválenia návrhu Všeobecne záväzného nariadenia Mesta Považská Bystrica, ktorým sa vyhlasuje „Záväzná časť Zmien a doplnkov Územného plánu mesta Považská Bystrica č. 4/2014“. Tieto zmeny a doplnky riešia nové považskobystrické územia na priemyselný rozvoj, individuálnu bytovú výstavbu i rekreáciu a šport. Mestskými poslancami schválený štvrtý dodatok podľa slov primátora Karola Janasa výrazne vychádza v ústrety občanom. „Mali sme napr. veľké množstvo žiadostí od ľudí, aby pozemky pri ich domoch sa mohli zmeniť stavebné, čo by mohli využiť ich rodinní príslušníci. Teraz by to malo byť uľahčené,“ ozrejmil.

Územný plán je podľa neho rozvojový a strategický dokument mesta, ktorý nanovo formuje rozvojové oblasti. Vyšli v ňom v ústrety aj podnikateľom, ktorí by chceli rozširovať svoje priestory, keďže sa v ňom presne zadefinuje priemyselná výroba. Zároveň Janas zdôraznil, že na území mesta chcú aj zabrániť v činnosti špekulantom s pozemkami, k čomu má územný plán tiež pomôcť.

„Najdôležitejšie pre nás sú rozvojové plány mesta do budúcnosti. To znamená vyriešenie situácie pri rôznych prospešných stavbách alebo aj v priemyselných areáloch, ktoré sme zastabilizovali. Určili sme, ako sa bude môcť v budúcnosti rozvíjať výroba v našom meste. Zároveň sme prísne dbali na to, aby sa výrobné priestory nedostali do blízkosti obydlí. Je to dôležité z toho pohľadu, že územný plán nám na niekoľko desaťročí zadefinuje naše územia,“ povedal primátor.

K územnému plánu boli aj pripomienky obyvateľov. Napr. sa preto zachovalo detské ihrisko na Dedovci. Ďalej majiteľov pozemkov v lokalite Šurabová primátor ubezpečil, že trasovanie cesty cez ich pozemky nejde. V tomto bode programu piatkového mestského zastupiteľstva chceli vystúpiť aj dotknutí občania, ale mestskí poslanci im to hlasovaním nedovolili. Za bolo len 9 poslancov, 5 sa zdržali, zvyšní ani nehlasovali.

Tieto zmeny a doplnky podľa vedúcej oddelenia územného plánovania mesta Daniely Šešovej riešia požiadavky na doplnenie jednotlivých území. Súčasťou sú aj dve väčšie rozvojové plochy. „O ďalšie územie sa dopĺňa priemyselný areál v mestskej časti Šebešťanová a územia časti Šurabová, ktorá je výhľadovo dlhodobo riešené ako plocha pre individuálnu bytovú výstavbu. Ďalšími dôležitými plochami, ktoré sa riešili, sú plochy pre rekreáciu. Mesto má 11 mestských častí, krásne prostredie, takže zmeny a doplnky v jednotlivých mestských častiach doplňujú rekreačné plochy,“ doplnila Šešová.

Spoločnosť posudzujúca zmeny a doplnky územného plánu odovzdala mestu Považská Bystrica odborné posúdenie 148 lokalít od 390 žiadateľov. Z posudzovaných žiadostí bolo po odbornej stránke odporučené spracovateľom na ďalšie vypracovanie návrhu zmien a doplnkov asi 150 žiadostí.

Netradičný úvod zastupiteľstva: Považskobystrickým poslancom zahrali škôlkari
1
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považská bude mať čoskoro dve nové bytovky: Koľko bytov mestu pribudne?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM