Filip Chudý Basketbal

Tréner Považskobystričanov otvorene o celej sezóne: Mená najväčších ťahúňov tímu

Táto sezóna sa pre basketbalistov Považskej Bystrice skončila. Ako sa im v nej darilo, to prezradil v rozhovore tréner tímu Peter Roman.

Ilustračný obrázok k článku Tréner Považskobystričanov otvorene o celej sezóne: Mená najväčších ťahúňov tímu
Zdroj: Milan Kováčik

Pre basketbalistov IMC Slovakia Považská Bystrica sa počas víkendu skončila tohtoročná sezóna. Zakončili ju dvomi víťazstvami, vďaka čomu obsadili v 1. lige mužov šieste miesto. A hoci sa im nepodarilo po základnej časti postúpiť medzi päť mužstiev, ktoré bojujú o víťazstvo v súťaži, dostali sa vôbec prvýkrát v histórii až do finále kvalifikačnej fázy Slovenského pohára. Aká bola pre Považskobystričanov táto sezóna, o tom sme sa porozprávali s trénerom tímu Petrom Romanom.

Pred sezónou sa ako cieľ spomínal postup do hornej päťky, ktorý vám tesne ušiel. Ako by ste zhodnotili sezónu z tohto pohľadu?
Ten cieľ bol orientačný, keďže sme nevedeli odhadnúť presnú silu nášho mužstva. Samotnú sezónu by som rozdelil. So základnou časťou vládne spokojnosť, aj keď sme do hornej päťky nepostúpili. Hlavne doma sme totiž predvádzali kvalitné výkony a tiež sme väčšinou víťazili. Hoci práve dve domáce prehry nás zrejme stáli postup do hornej skupiny. V nadstavbovej časti to bolo horšie, hlavne vonkajšie zápasy, keď sme mali aj problémy so zostavou.

V Slovenskom pohári ste postúpili až do finále kvalifikačnej fázy, čo sa klubu podarilo premiérovo. Bola to taká náplasť na to, že ste sa nedostali v lige do hornej päťky?
My sme to brali ako inú súťaž a nie ako náplasť. Aj keď nás samozrejme potešilo, že sme postúpili až do finále. Ja by som ocenil to, že dokým sme v tom pohári žili, chalani dali do toho 100 percent, čo sa týka prístupu, nasadenie, a to aj na úkor svojho voľného času. Finále nám síce bohužiaľ už nevyšlo, ale Petržalka bola lepšia.

Ktoré časti sezóny boli z vášho pohľadu najlepšie a ktoré prípadne najhoršie?
Najhorší bol úplný úvod sezóny, prvé dve dvojkolá. Ťažký bol pre nás aj záver sezóny. Ten ovplyvnili rôzne okolnosti, ako zdravotný stav hráčov a tiež ich pracovné povinnosti. Narušilo to tréningový proces, čo sa odrazilo aj v zápasoch. Naše najlepšie obdobie bolo v novembri, decembri a čiastočne aj v januári, keď sa nám darilo v lige a tiež v pohári.

V tejto sezóne ste porazili aspoň raz každého súpera okrem Prešova, teda aj tých najsilnejších. Ukázalo vám to, že máte na každého?
Bolo to hlavne vďaka sile domáceho prostredia, keď sme bývali navyše aj kompletnejší. Ale tento fakt určite svedčí o tom, že sme boli konkurencieschopní a dokázali sme sa vyrovnať každému súperovi, čo je určite pozitívne. Ale vonku to už bolo trochu horšie.

Ktorý hráč zaznamenal v tejto sezóne najväčšie zlepšenie?
Našli by sa takí viacerí, no ťažko to takto hodnotiť, keďže sezóna bola dlhá a išla na takých krivkách. Použili sme viac ako 20 hráčov, no málokto hral každý zápas. Ťažko sa mi niekto vyzdvihuje, aby sa iní necítili dotknutí. Ale ak už mám niekoho menovať, potom je to Martin Hrebičík. Ten išiel do sezóny ako mladý hráč bez väčších skúseností s touto súťažou, no postupom času sa vyprofiloval na oporu tímu a bolo naňho spoľahnutie.

Ktorí hráči počas sezóny najviac ťahali mužstvo?
Určite to boli Jakub Drbul, Martin Hrebičík a tiež Andrej Péli, ktorý bol aj tmelom mužstva. Mali dobrý prístup a boli takou osou tímu, keď vydržali ťahať od začiatku sezóny až do konca. Ďalší hráči mali výpadky rôzneho charakteru.

Boli aj hráči, ktorí nenaplnili vaše očakávania?
Asi aj takí by sa našli, ale nerád by som menoval. No v niektorých prípadoch sa na forme hráčov prejavilo to, ak mali menší počet tréningov.

Ako by vyznelo porovnanie tejto a minulej sezóny?
Je to ťažké porovnávať, keďže pred rokom sme mali skúsenejšie družstvo a aj početnejšiu os tímu. Táto sezóna nebola zlá, aj keď sme sa v jej úvode hľadali, no v strede sezóny to zas bolo veľmi dobré, v závere zas iba akési dohrávanie. No z tejto sezóny ma najviac teší to, že sa do nej zapojili viacerí mladí hráči, pričom každý z nich ukázal, že mužský tím v Považskej Bystrici má opodstatnenie. Tým sme vlastne aj splnili jeden z cieľov, aby mladí hráči dostali šancu. Tí v krátkom čase, prípadne po doplnení o jedného či dvoch skúsených hráčov, môžu byť v rámci celej sezóny konkurencieschopní každému súperovi.

Už ste sa zamýšľali nad budúcou sezónou?
Ako tréner už samozrejme myslím na to, ako by to všetko mohlo byť v budúcej sezóne ešte efektívnejšie. No táto sezóna ešte úplne neskončila, pokračuje totiž ešte v mládežníckych výberoch, kde to máme slušne rozohrané. Preto ešte máme čas nad tým, aby sme si určili, ako to pôjde ďalej. A dôležité bude aj to, čo povie vedenie klubu.

Čo by ste k tejto čerstvo skončenej sezóne dodali?
Chcel by som sa poďakovať hráčom za celú sezónu a tiež fanúšikom, ktorí nás počas nej neúnavne povzbudzovali. No a zároveň dúfam, že tá budúca bude ešte lepšia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považskobystri­čania zmenili trénera: Nový kouč začal vo veľkom štýle! FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM