Filip Chudý Samospráva Komunálne voľby

Trenčiansky župan Baška POHOREL v prieskume: Ešte horšie dopadli krajskí poslanci

Je vo funkcii už osem rokov, ale meno nášho župana nepozná takmer polovica obyvateľov kraja. Percento dôveryhodnosti je ešte nižšie.

Ilustračný obrázok k článku Trenčiansky župan Baška POHOREL v prieskume: Ešte horšie dopadli krajskí poslanci
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Meno svojho župana poznajú menej ako dve tretiny obyvateľov Slovenska (62,6 %). Vyplýva to z prieskumu, ktorý si nechal vypracovať Transparency Internatiol Slovensko (TIS). Lepšie sú na tom iba Ján Lunter, ktorého meno vedelo správne uviesť 77 % respondentov z Banskobystrického kraja a žilinská županka Erika Jurinová (73,9 %).

Tretí od konca

Prieskum sa uskutočnil v druhej polovici novembra. Po Belicovi poznalo najmenej obyvateľov kraja trnavského župana Jozefa Viskupiča (54,6 %) a trenčianskeho župana Jaroslava Bašku (56,3 %).

„Medzi županmi dopadli podpriemerne aj napriek tomu, že ide o známych celoslovenských politikov. Viskupič pôsobil osem rokov v parlamente a bol dlhodobo aj dvojkou OĽaNO, Baška je bývalým ministrom obrany a dodnes je aj poslancom Národnej rady za Smer,“ konštatuje TIS.

Správy z Trenčianskeho kraja

Podpriemerná dôveryhodnosť

Prieskum bol zameraný aj na dôveryhodnosť. Županom v priemere dôveruje 43,1 % Slovákov a župným poslancom 41,3 % ľudí. Najlepšie hodnotenie získal podľa prieskumu prešovský župan Milan Majerský, ktorého za rozhodne alebo skôr dôveryhodného označila takmer rovná polovica respondentov z Prešovského kraja (49,9 %).

Baškovi v kraji dôveruje 41,2 % obyvateľov, čo je piate miesto medzi županmi. Horšie dopadli župní poslanci v Trenčianskom kra­ji.

„Najmenej dôveryhodne pôsobia poslanci na obyvateľov Nitrianskeho kraja, ktorým verí len o čosi viac ľudí ako županovi Belicovi (35,1 %). Takmer totožné podpriemerné hodnotenie (35,2 %) si vyslúžili aj poslanci Trenčianskej župy,“ oznámilo TIS.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Titulné foto: ilustračné

Pozrite si, ako dopadli výsledky prieskumu.

Výsledky prieskumu
2
Galéria

Viac správ zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM