Filip Chudý Rôzne Video

Tragédia vyvolala otázniky: Ako sa kontrolujú zastávky v Považskej? VIDEO

Obrovská tragédia, ktorá zasiahla Slovensko, zároveň vyvolala vlnu otázok. Zisťovali sme preto, ako je to s bezpečnosťou zastávok u nás.

Video: Filip Chudý / Zdroj: Dnes24.sk

V stredu 5. februára v dopoludňajších hodinách prišlo v meste Myjava na Staromyjavskej ulici k tragédii, keď počas zlých poveternostných podmienok sa prevrátila autobusová zastávka na rodinu. Staršie 4-ročné dievčatko zomrelo a jej mladší 2-ročný braček bojuje v nemocnici o život. Polícia už začala trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia a trestného činu ublíženia na zdraví.

Opatrenia

Mesto Myjava okamžite prijalo opatrenia, aby sa preverili a minimalizovali ďalšie riziká. „V meste sme okamžite začali s kontrolou, v ktorej pokračujeme. Kontrolované sú všetky podobné zariadenia, rôzne prístrešky, autobusové zastávky, kontajnerové stojiská, stromy, reklamné pútače a podobne. Budeme aj naďalej robiť všetko pre to, aby sa už takáto situácia neopakovala,“ informoval o tom primátor Pavel Halabrín.

Táto udalosť sa odohrala v našom Trenčianskom kraji. Ako sme váš už informovali, v Považskej Bystrici v rovnaký deň padali stromy na autá. Zaujímalo nás preto, v akom stave sú zastávky v našom meste.

Kontrola zastávok

Vedúca odboru prevádzky, údržby a služieb mesta Považská Bystrica Jana Mičková uviedla, že pravidelne kontrolujú všetky svoje zastávky, pričom na území mesta je 90 autobusových prístreškov. „Z roku 2019 máme uzatvorenú rámcovú zmluvu na štyri roky. Každoročne prejdú všetky zastávky dôslednou kontrolou. Platíme si za to, pričom mesto údržba zastávok vyšla v roku 2019 na 14 000 eur. V roku 2018 to boli ešte rozsiahlejšie investície na úrovni cca 24 000 eur,“ povedala s tým, že sledujú každý autobusový prístrešok v Považskej Bystrici.

„Snažíme sa ich mať v bezpečí, aby nehrozilo nebezpečenstvo pre obyvateľov. Samozrejme, pokiaľ nastanú mimoriadne poveternostné vplyvy, tomu zabrániť nevieme. Stávajú sa nešťastia, keď trhá strechy, alebo sa posúvajú domy a zosúvajú svahy. Takéto nepredvídateľné udalosti dúfam budú naše mesto obchádzať,“ doplnila Mičková.

Je to povinnosť mesta

Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák konštatoval, že autobusové zastávky nemusia automaticky patriť mestu alebo obci. „V každom prípade ale každá zastávka má svojho majiteľa a ten je povinný zabezpečovať správu takéhoto zariadenia,“ pripojil.

Mesto je podľa neho povinné sa o svoj majetok starať, chrániť ho, zveľaďovať a zhodnocovať. „Preto aj v rámci plánu bežnej údržby priebežne kontroluje stav svojho majetku aj mobiliáru – čiže aj zastávok. Poslanci v rámci rozpočtu vyčleňujú financie na údržbu, odstraňovanie havarijného stavu a bežný servis,“ vysvetlil Kaliňák.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Video: TASR videoservis / Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM