Filip Chudý Rôzne

Toto nás teda nepoteší: Časť Považskobystrického okresu bude tri dni bez plynu!

Vonku je sychravé počasie, teploty v noci sa blížia k nule, no chladnejšie bude aj v stovkách našich domácností. Kde všade budú tri dni bez plynu?

Ilustračný obrázok k článku Toto nás teda nepoteší: Časť Považskobystrického okresu bude tri dni bez plynu!
Zdroj: TASR

V nedeľu 29. októbra prišlo medzi Prečínom a Domanižou k úniku zemného plynu. Z toho dôvodu bolo nutné opraviť poškodenú časť plynovodu a dočasne prerušiť distribúciu zemného plynu pre vyše 800 domácností a vyše 20 maloodberateľov. Distribúcia bola obnovená v priebehu pondelka 30. októbra. „V súčasnosti je už únik odstránený a predmetná časť plynovodu je opravená. Po spevnení bodu napájania sme opätovne preverili technický stav opravenej časti plynovodu v predmetnej lokalite so záverom, že nemožno úplne vylúčiť riziko jej opätovnej poruchy, napriek tomu, že miera tohto rizika je nízka,“ informoval Milan Vanga, manažér externej komunikácie spoločnosti SPP – distribúcia, ktorá je prevádzkovateľom distribučnej siete zemného plynu na Slovensku.

Ten ďalej uviedol, že nechcú odberateľov plynu vystavovať ani najmenšiemu riziku prerušenia distribúcie plynu počas vykurovacieho obdobia. „Z tohto dôvodu sme pristúpili k rozhodnutiu čo najskôr vymeniť celú rizikovú časť plynovodu, čo si, žiaľ, vyžiada dočasné krátke prerušenie distribúcie zemného plynu odberateľom pripojeným k distribučnej sieti v predmetnej lokalite, ktorým bola distribúcia prerušená aj počas havárie 29. – 30. októbra 2017,“ konštatoval Vanga s tým, že výmena časti plynovodu je náročná technická operácia, pričom štandardne trvá päť až sedem dní, no plánujú zintenzívniť koordináciu prác tak, aby odberateľov plynu neobmedzovali viac ako tri dni pri dodržaní všetkých bezpečnostných zásad, opatrení a noriem.

„Práce na výmene rizikovej časti plynovodu začneme realizovať v utorok 7. novembra. Dočasné prerušenie distribúcie zemného plynu odberateľom v obciach Prečín, Bodiná, Počarová, a mestských častiach Dolný Moštenec, Horný Moštenec a Cingelov Laz plánujeme od utorka 7. novembra 7:00 do štvrtka 9. novembra 18:00, kedy by mala byť distribúcia obnovená všetkým odberateľom,“ povedal manažér externej komunikácie SPP – distribúcia.

Podľa jeho slov sa touto výmenou časti plynovodu úplne zníži riziko prerušenia distribúcie plynu počas vykurovacieho obdobia a z hľadiska bezpečnosti a spoľahlivosti dodávok plynu si už plynovod nebude vyžadovať ďalší zásah. „Zákon o energetike zaväzuje našu spoločnosť udržiavať plynovody v stave, aby dodávky plynu do domácností boli vždy bezpečné a spoľahlivé,“ ozrejmil Vanga.

SPP – distribúcia mrzí, že musí zasahovať do komfortu dobyvateľov a vzhľadu dotknutých lokalít, uvedená rekonštrukcia plynovodu je však podľa nej nevyhnutná pre zvýšenie bezpečnosti obyvateľov, ochrany ich životov, zdravia a majetku, ako aj bezpečnosti a spoľahlivosti dodávok zemného plynu do domácností a ďalších odberných miest. „Preto dotknutých obyvateľov prosíme o trpezlivosť a zhovievavosť počas celej doby realizácie rekonštrukčných prác,“ dodal manažér jej externej komunikácie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Silný vietor dal hasičom zabrať: Kde zasahovali v Považskobys­trickom okrese?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM