Filip Chudý Kultúra

Talentovaná Janka (19) z Považskej: Mám jeden sen! FOTO

V kategórii výtvarné umenie je aktuálne najväčším talentom nášho mesta mladá umelkyňa Janka Slaninková, ktorá má talent nielen na to, veď finalistkou súťaže Mladý talent bola aj v inej kategórii.

Ilustračný obrázok k článku Talentovaná Janka (19) z Považskej: Mám jeden sen! FOTO
Zdroj: Mladý talent Pov. Bystrice

Na slávnostnom odovzdávaní cien Mladý talent Považskej Bystrice 2015/2016 vyhlasovali víťazov ôsmich kategórii. Janka Slaninková bola finalistkou až v dvoch odboroch, pričom víťazkou sa táto úspešná čerstvá maturantka na miestnom gymnáziu, ktorá už 13 rokov navštevuje Základnú umeleckú školu Imra Weinera Kráľa, stala v kategórii výtvarné umenie.

Prečo ste sa rozhodli, že sa prihlásite do súťaže Mladý talent Považskej Bystrice?
Bol to taký spontánny nápad. Pred rokom som sa s kamarátkou Paulínou Nemcovou zapojila do stredoškolskej odbornej činnosti a pri tejto práci sme sa veľmi veľa naučili a tiež zažili kopu bláznivých zážitkov. Keď na našu školu vylepili plagát o súťaži Mladý talent, pripomenulo mi to tie časy, tak sme sa s Paulou spoločne rozhodli zapojiť aj do tejto súťaže, a to v kategórii veda. Do kategórie výtvarné umenie som sa zapojila neskôr. Vedela som, že mám pripravených viacero prác, tak som to chcela využiť a brala som to ako skvelú príležitosť sa trošku zviditeľniť.

Boli ste finalistkou až v dvoch kategóriách. Spolu s Paulínou Nemcovou v kategórii veda a samostatne v kategórii výtvarné umenie. Ste tak všestranne talentovaná?
Nemyslím si, že by som bola nejako extrémne talentovaná, jednoducho som sa chopila šance, ktorá mi bola ponúknutá.

Čo vás napĺňa viac, výtvarné umenie alebo veda, prípadne niečo iné?
Jednoznačne umenie. Je to pre mňa skvelý spôsob ako totálne vypnúť a oddýchnuť si. Už odmalička kreslím a baví ma to čoraz viac a viac. Ako malá som túžila byť maliarkou a veľmi dobre si pamätám, ako som na každej dovolenke obdivovala pouličných maliarov, ktorí v priebehu pár minút nakreslili portrét osoby, ktorá pred nimi stála. Dokázala som tam stáť poriadne dlho a obdivovať ich talent. Veľmi ma inšpirovali.

Keď ste sa dozvedeli o svojom víťazstve v kategórii výtvarné umenie, ako ste na to reagovali?
Bolo to pre mňa veľké prekvapenie, nečakala som to. Bola som vnútorne presvedčená, že vyhrá moja kamarátka Evička Bieliková. Každopádne ma to veľmi potešilo.

Cenu vám odovzdával významný slovenský maliar a sochár Svetozár Ilavský, ktorý vašu prácu pred všetkými verejne vychválil. Aký ste z toho mali pocit?
Pán Svetozár Ilavský ma veľmi povzbudil. Potešilo ma, že sa mu moje práce páčili.

Beriete tú cenu ako zadosťučinenie za tých 13 rokov, čo sa venujeme výtvarnému umeniu, alebo len ako odrazový mostík do ďalšej práce?
Cenu beriem ako také pohladenie, ktoré veľmi milo poteší. Kreslím preto, že mi to robí radosť, nie kvôli súťažiam a oceneniam. Jednoducho ma to robí šťastnou.

Čo najradšej maľujete?
Najradšej a najviac sú to u mňa asi portréty. Ako som už spomínala, odmalička som obdivovala ľudí, ktorí sa venovali kresleniu portrétov. No neostávam len pri nich. Rada skúšam nové veci a neustále sa snažím posúvať sa vpred.

Aký výtvarná technika vám najviac učarovala?
Myslím si, že takým najlepším základom pre výtvarníka je kresba. Na ňu sa preto aj najviac zameriavam a snažím sa v nej čo najviac zdokonaliť. No nebudem klamať, rada experimentujem aj s farbami.

Nedávno ste úspešne zmaturovali na miestnom gymnáziu. Kam teraz povedú vaše ďalšie kroky?
Na gymnáziu som sa zamerala hlavne na predmety ako je matematika a fyzika, čo ovplyvnilo aj výber mojej vysokej školy s technickým zameraním. Avšak dúfam, že popri škole sa budem aj naďalej venovať tomu, čo ma tak veľmi baví – výtvarnému umeniu. A verím, že raz si splním aj môj sen, ktorým je vystavovať svoje obrazy v galérii.

Vo fotogalérii si pozrite tvorbu Janky Slaninkovej.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

V našom meste sa oceňovalo: Toto sú najväčšie talenty Považskej!

Foto: ilustračné

Janka Slaninková: Tvorba mladej umelkyne
30
Galéria
Zdroj: Janka Slaninková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM