Filip Chudý Rôzne

Sviatočný deň v Považskej: Dôchodcom výlet, pre ostatných diskusia

Letný považskobystrický projekt CoolTajneR sa vracia v jesennej verzii. Čo je na pláne v prvý deň?

Ilustračný obrázok k článku Sviatočný deň v Považskej: Dôchodcom výlet, pre ostatných diskusia
Zdroj: CoolTajneR

Druhá jesenná verzia projektu CoolTajneR štartuje vo štvrtok a bude opäť zameraná na všetky vekové kategórie obyvateľov nášho mesta, čiže aj na seniorov. „Tí sa neraz i na Slovensku stali obeťami podvodníkov, inak zľudovelo nazývaných aj šmejdov,“ povedal Tomáš Bořuta z OZ CoolTajneR. Preto sa podľa jeho slov rozhodli po rezonujúcich škandáloch, kedy podvodníci lákali starších ľudí na výlety akože zadarmo, usporiadať výlet pre seniorov skutočne zadarmo.

„Vôbec prvý výlet sme sa rozhodli pre seniorov z nášho mesta urobiť úplne zadarmo do nášho partnerského mesta Rožnov pod Radhoštěm,“ dopĺňa Monika Bandúrová z OZ CoolTajneR. Tam spoločne navštívia Valašské múzeum v prírode, pozrú si centrum mesta a cestu využijú aj na krátku prednášku ako sa chrániť proti podvodníkom.

Diskusia o režimoch

Sviatočný deň Boja za slobodu a demokraciu sa okrem výletu pre seniorov bude niesť aj v edukačnom rozmere. CoolTajneR si spoločne so známym aktivistom a učiteľom histórie Jurajom Smatanom pripravil na tento deň interaktívnu diskusiu na tému ako rozpoznať totalitné režimy a ich základné rysy.

„Je pre nás skutočne veľkým darom žiť v demokratickej spoločnosti, ktorej obraz sa však celosvetovo čoraz viac pokrivuje a na výslnie sa dostávajú rôzne skupiny, ktoré sa snažia o presadenie rôznych totalitárnych praktík. Mladí ľudia, ktorí totalitný režim nezažili, žijú v nevedomí, tí, ktorí aj totalitu zažili, sa dostávajú do akéhosi historického bezvedomia,“ hovorí Monika Bandúrová.

Diskusia s Jurajom Smatanom je preto podľa jej slov pre tieto dni viac než príhodná a začne sa o 18:00. „Spoločne pomenujeme základné črty totalitných systémov, a zároveň vyvrátime najčastejšie mýty, ktoré sa s týmito režimami spájajú,“ hovorí Monika Bandúrová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

VIDEO a FOTO: Považskobystrickí študenti sa zabávali na netradičnej exhibícii

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM