Šport Iné športy

Svetové hviezdy na Okolo Slovenska: Trasa pôjde aj cez Považskú a okolie, MAPA

Cyklistické preteky Okolo Slovenska zavítajú po dlhšom čase aj do Považskej Bystrice a okolia. Pozrite si, kadiaľ pôjde trasa.

Ilustračný obrázok k článku Svetové hviezdy na Okolo Slovenska: Trasa pôjde aj cez Považskú a okolie, MAPA
3
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Na 64. ročníku medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska (16.-19. septembra) bude štartovať prvýkrát až šesť tímov najvyššej kategórie UCI World Tour. Podujatie odštartuje 16. septembra v Žiline a vyvrcholí 19. septembra v Skalici. Preteky budú mať spolu štyri etapy, pričom prvá z nich v Žiline bude rozdelená na dve poletapy.

Prídu svetové tímy a mená

Najvýznamnejšie cyklistické podujatie na Slovensku, ktoré patrí do kategórie UCI 2.1, tak opäť posunulo latku nahor. Pred dvomi rokmi sa na podujatí predstavili premiérovo dva World Tour tímy Deceuninck-Quick-Step a Bora-Hansgrohe. Vlani sa k spomínanej dvojici pridali aj ďalšie tri elitné zoskupenia – CCC, Groupama-FDJ a SAE Team Emirates. Tento rok budú na Okolo Slovenska okrem Bory a Quick Stepu aj poľský CCC, izraelský Israel Start-Up Nation, francúzsky Cofidis, Solutions Crédits a nemecký Sunweb. Okrem nich príde šesť prokontinentálnych tímov, sedem kontinentálnych vrátane Dukly Banská Bystrica a zatiaľ dvadsiaty účastník je slovenská reprezentácia.

Na najväčšom domácom podujatí sa však opäť nepredstaví Peter Sagan, keďže ten má v sezóne, ktorú prerušila pandémia koronavírus, na pláne štartovať na Tour de France a zároveň Giro d'Italia. „Máme však prísľub, že prídu Juraj Sagan a Erik Baška. QuickStep sľúbil, že príde s veľkým menom, zo Sunwebu by to mohol byť Michael Matthews, ktorý má manželku Slovenku, a očakávame, že z Cofidisu príde Elia Viviani,“ povedal športový riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič.

Vrchárske prémie

Okolo Slovenska zavíta po dlhšom čase aj do Považskej Bystrice a okolia. Trasa kráľovskej druhej etapy (štvrtok 17. septembra) zo Žiliny do Banskej Bystrice pôjde aj cez Plevník – Drienové, Záskalie, Považskú Teplú, Prečín, Domanižu, Sádočné, Čelkovu Lehotu, Pružinu, Mojtín, Belušu, Ladce, Košecu, Košecké Podhradie a Zliechov do Čičmian.

Bude tu tiež vrchárska prémia druhej kategórie s označením Manínska tiesňava (stúpanie z Plevníka – Drienového na Kostolec). Vrchárske prémie tretej kategórie budú mať v našom okolí označenia Pružina (stúpanie z Čelkovej Lehoty ku križovatke Pružina – Ďurďové), Chmelisko (nová cesta z Pružiny do Mojtína) a Mojtín (pri potravinách). Vrchárska prémia prvej kategórie má označenie Čičmany (pred hranicou kraja stúpanie zo Zliechova).

Prémia v centre Lánov

Čo sa týka trasy v samotnej Považskej Bystrici, po príchode z Považskej Teplej pôjde pelotón okolo starého cintorína a po uliciach Moyzesova, Jánska, Kuzmányho a Lánska. Z nej odbočí na ulicu 1. mája (pri Olympii), pričom na nej v srdci sídliska Lány bude rýchlostná prémia, podľa predbežného plánu etáp približne na križovatke pri Vyžeráku. Ďalej pôjdu pretekári po Nábrežnej ulici a z nej odbočia na ulicu Slovenských partizánov smer na Rajec.

Samozrejme, všetko za predpokladu, že nepríde k zmene. „Detaily trás sa ešte upravujú popri konzultáciách s mestami, políciou, plánovaných opráv ciest a pod. Je možné, že tam ešte vzniknú zmeny, ale veľké nepredpokladám,“ informoval Karol Školník z tímu pretekov Okolo Slovenska.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Takto vyzerá trasa 2. etapy.

OBRAZOM: Predbežný plán etapy cez Považskú Bystricu a okolie na Okolo Slovenska
3
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM