Filip Chudý Rôzne

Starosta dediny neďaleko Považskej vyhrnul rukávy a ... Ten betlehem musíte vidieť! FOTO

Toto sa len tak nevidí! V známej obci okresu Považská Bystrica sa môžu najnovšie pochváliť krásnym betlehemom.Takých je síce na Slovensku dosť, no tento je niečím výnimočný...

Ilustračný obrázok k článku Starosta dediny neďaleko Považskej vyhrnul rukávy a ... Ten betlehem musíte vidieť! FOTO
10
Galéria
Zdroj: Tŕstie

V dolnolieskovskej miestnej časti Tŕstie mali v prvú decembrovú nedeľu vianočné trhy. Tie tohtoročné boli výnimočné v tom, že počas nich prišlo k posväteniu nového betlehema, ktorý vyrástol pri miestnej kaplnke. Ako nám prezradil starosta obce a realizátor prác Ján Križan, nápad naň dostal vtedy, keď u jednej pani videl drevenú sochu, tak sa informoval na autora, pričom mu napadlo, že by mohli mať v Tŕstí aj takýto betlehem, keď už robievajú vianočné trhy.

Ján Križan je povolaním stolár, pričom na betleheme robil konštrukciu, maštaľku s rozmermi 4 × 3 metre, jasličky a pod. Rezbárske práce na sochách robil jeden starší pán, s ktorým si prácu rozdelili. Sochy, ktorých je v novom betleheme aktuálne osem, sú vysoké cca 1,4 metra. Práce na ňom trvali približne rok, začali sa koncom októbra 2016.

„Všetky sochy ešte nie sú dokončené, pracuje sa ešte na nejakých zvieratkách, chýba aj anjel. Chceli by sme to dokončiť, uvidíme, čo všetko sa stihne do konca roka, keďže je to prácne. Dokopy by malo byť nejakých 12 sôch. Veríme, že do Vianoc ešte niečo stihneme doplniť, aby to bolo vtedy čo najviac dokončené,“ prezradil Križan.

Ten tvorbu tohto betlehemu bral podľa vlastných slov ako relax, hoci neraz na ňom robil do noci. „Ďakujem všetkým ľuďom, ktorí ma podporili, hlavne rodine. A tiež Považskému osvetovému stredisku, tunajším spoločnostiam, ktoré nám vždy pomôžu, podobne ako kamaráti starostovia z okolitých obcí,“ uviedol Križan, ktorí im ďakoval za pomoc pri vianočných trhoch, keď napr. zo Sverepca prišli navariť kapustnicu, či z Horného Lieskova zahrať.

Ako nám Ján Križan potvrdil, ohlasy na nový betlehem mali veľké, ani osobne také nečakal. „Niektorí hovoria, aby som to tam nechal celý rok. Ja som to plánoval na približne tri mesiace počas vianočného a zimného obdobia, ale nebránim sa, aby sme to tam mali celý rok, len sa bojím, aby sa to nepoškodilo, keďže to stálo veľa úsilia a času aj na úkor rodiny,“ dodal.

V Tŕstí sa majú čím pochváliť: Betlehem, aký inde nevidieť!
10
Galéria
Zdroj: Tŕstie

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Sviatočná atmosféra v Považskej sa stupňuje: PROGRAM vianočných trhov na Lánoch

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM