Rôzne

Spor o mzdy: V strojárskej firme v Beluši sa schyľuje k ostrému štrajku, VIDEO

Odborári z OZ KOVO Považské strojárne posielajú oznámenie o začiatku hlasovania o vstupe zamestnancov do ostrého štrajku. Aké sú dôvody?

Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

V strojárskej spoločnosti Booster Precision Components Beluša nedošlo k dohode zamestnancov so zamestnávateľom pred sprostredkovateľom. Keďže nedošlo k dohode, konanie sa považuje za neúspešné. Vo štvrtok o tom informoval predseda Základnej organizácie (ZO) OZ KOVO Považské strojárne Pavol Šujak.

Neprijateľné podmienky

„Keďže zamestnávateľ nás od 13. mája neoslovil, vo štvrtok posielame oznámenie o začiatku hlasovania o vstupe zamestnancov do ostrého štrajku. Hlasovanie sa začne 26. mája, predpokladám, že bude trvať dva – tri dni,“ uviedol Šujak.

Ako dodal, podľa jeho informácií momentálne zamestnávateľ organizuje mítingy a obhajuje pred zamestnancami svoje stanovisko. Podmienky, ktoré ponúka, sú podľa Šujaka pre odborárov neprijateľné.

Viac správ zo Slovenska

Dôvody sporu

Výbor ZO OZ KOVO Považské strojárne schválil vyhlásenie štrajkovej pohotovosti vo firme s 220 kmeňovými zamestnancami a 70 agentúrnymi zamestnancami od 11. mája.

Dôvodmi sporu boli najmä zvýšenie základných miezd, kritériá na vyplatenie variabilnej zložky mzdy, motivačný bonus a 13. a 14. plat. K dohode nedošlo ani na stretnutí 13. mája, ktoré sa uskutočnilo na podnet odborovej organizácie a s cieľom prerokovať návrh sprostredkovateľa. Reštriktívne opatrenia zamestnávateľa znamenajú pre zamestnancov zníženie mzdy v priemere o 170 eur mesačne oproti roku 2020.

Redakcia Dnes24 sa pokúsila získať aj stanovisko spoločnosti Booster Precision Components. Získali sme ho s odstupom niekoľkých dní a k dispozícii je v odkaze nižšie.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM