Iné športy

Špeciálna olympiáda na dvoch kolesách: Darilo sa aj zástupcom z Považskej

Športovci s mentálnym postihnutím bojovali o titul najlepšieho cyklistu. Nestratili sa ani zástupcovia z Považskej Bystrice.

Ilustračný obrázok k článku Špeciálna olympiáda na dvoch kolesách: Darilo sa aj zástupcom z Považskej
Zdroj: TASR

Špeciálne olympiády Slovensko zorganizovali 7. ročník Majstrovstiev Slovenska v cyklistike vo štvrtok 7. júna v Šamoríne, ktoré sprevádzali aj drobné zranenia. Súťažiaci si napriek tomu preteky užili a dosiahli úspechy. Športovci s mentálnym postihnutím súťažili v šamorínskom Pomlé parku. „Zišli sme sa tu ako taká väčšia rodina, lebo síce sme mali prihlásených viac ako 30 súťažiacich, vzhľadom na možnosti transportu bicyklov sa nakoniec majstrovstiev zúčastnilo 20 cyklistov. Tí, ktorým sa však podarilo prísť, vydali zo seba maximum a preteky mali výbornú atmosféru,“ uviedla Eva Lysičanová, prezidentka Špeciálnych olympiád Slovensko.

Športová riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko Jana Gantnerová zhodnotila, že „medzi mužmi dominoval Jakub Kriššák, ktorý zvíťazil v dvoch disciplínach. Stal sa tak naším najlepším cyklistom a zároveň je aj naším najlepším bežcom na lyžiach, čo sa mu podarilo dokázať vo februári." Jakub Kriššák z Malužinej bude spolu s Michalom Štubňom z Bratislavy reprezentovať Slovensko aj na Svetovej letnej špeciálnej olympiáde v Abu Dhabí 2019.

Na majstrovstvách súťažili cyklisti v štyroch disciplínach – v časovke na 500 m, 1 km, 2 km a 5 km. Medzi dievčatami sa darilo Veronike Máčkovej z ŠK Manín Považská Bystrica a najmladším súťažiacim bol Adam Kalafut z Košíc, ktorý sa pravidelne zúčastňuje všetkých podujatí a patrí k šikovným univerzálnym športovcom.

Na pretekoch sa stali aj neočakávané situácie, ktoré športovcom spôsobili malé zranenia. „Páčil sa mi môj pád, ako keby som skočil šípku do bazéna, chcel som spraviť šmyk, ale namiesto zadnej brzdy som stlačil prednú a už som bol hore nohami. Letel som rýchlo ako na diaľnici. Síce sme teda niektorí aj dobití, ale stálo to zato, rany prebolia,“ povedal Michal Cabaj zo Spojenej školy internátnej v Považskej Bystrici.

Špeciálne olympiády sú inkluzívnou organizáciou využívajúcou šport a vzdelávanie, prostredníctvom ktorých sa každý deň na celom svete snažia posilniť postavenie ľudí s mentálnymi postihnutím. Celosvetová organizácia vznikla v roku 1968 a tento rok oslávi 50. výročie založenia. Na Slovensku oslavujú Špeciálne olympiády tento rok 25. výročie založenia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM