Rôzne

SOŠ v Považskej Bystrici oslavovala: Pripravený je projekt na jej obnovu, FOTO

Stredná odborná škola v Považskej Bystrici oslávila 45. výročie vzniku. Má aj vlastnú autoškolu a ďalšie plány do budúcnosti.

Ilustračný obrázok k článku SOŠ v Považskej Bystrici oslavovala: Pripravený je projekt na jej obnovu, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Napriek tomu, že Stredná odborná škola (SOŠ) v Považskej Bystrici má len niečo viac ako 200 žiakov, vďaka svojim študijným a učebným odborom v sieti stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) má mimoriadne opodstatnenie. Počas osláv 45. výročia vzniku školy to povedal predseda TSK Jaroslav Baška.

„Škola má také študijné a učebné odbory, na ktoré je veľmi ťažké získať žiakov zo základných škôl. Ide pritom o remeslá, ako inštalatér, stavbár, murár, ktoré sú naozaj veľmi potrebné na trhu práce. Napriek tomu si myslím, že škola má perspektívu a v budúcnosti bude mať viac žiakov,“ skonštatoval predseda TSK s tým, že uplatniteľnosť absolventov školy na trhu práce je takmer stopercentná.

Ako dodal, v posledných štyroch rokoch kraj ako zriaďovateľ investoval do školy viac ako 400 000 eur. Školu vďaka finančnej injekcii TSK zateplili, znížili energetickú náročnosť školského internátu, zrekonštruovali kotolňu, elektroinštaláciu, investície putovali aj do školského strediska praktického vyučovanie v mestskej časti Považské Podhradie.

„Máme pripravený ďalší projekt v hodnote 1,4 milióna eur, ktorý schválilo Zastupiteľstvo TSK a ktorý by mal byť financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu. Približne milión eur pôjde na stavebné úpravy a 400 000 eur na nové technológie, ktoré škola potrebuje,“ doplnil Baška.

Podľa riaditeľa školy Jána Kunovského sa vyučovanie vo vtedajšom odbornom učilišti začalo v septembri 1974 v piatich stavebných odboroch, v roku 1979 školu premenovali na stredné odborné učilište, pribudli automobilové odbory automechanik, autoelektrikár. Do roku 1991 bola škola pod okresným stavebným podnikom, v rovnakom roku získala v rámci delimitácie právnu subjektivitu.

„V roku 2008 sa premenovala na strednú odbornú školu, keď sa zlúčil stredné odborné učilište a stredná priemyselná škola. Momentálne máme 204 žiakov, vyučujeme najmä v stavebných a automobilových trojročných odboroch, ale aj v štvorročných študijných odboroch,“ povedal Kunovský.

Zaujímavosťou školy je, že od roku 2014 má vlastnú autoškolu, ktorá umožňuje získať vodičské oprávnenie širokej verejnosti, pre študentov školy za výrazne výhodných podmienok. Počas necelých piatich rokoch získalo vodičské oprávnenie v SOŠ v Považskej Bystrici okolo 600 nových vodičov.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

FOTO: SOŠ v Považskej Bystrici oslávila 45 rokov
4
Galéria
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM