Filip Chudý Kultúra

Slovenský hamburger nesmie chýbať: PROGRAM festivalu v kine Mier

Cestovanie, hory a príbehy o priateľstve, to všetko ponúka dobrodružný filmový festival Expedičná kamera. Čo ponúka?

Ilustračný obrázok k článku Slovenský hamburger nesmie chýbať: PROGRAM festivalu v kine Mier
3
Galéria

Filmový festival Expedičná kamera aj tento rok prinesie do Považskej Bystrice tie najlepšie cestovateľské a dobrodružné filmy. Deviaty ročník sa uskutoční v sobotu 7. marca 2020 od 17.00 h v kine Mier. Na svoje si prídu fanúšikovia cestovania, hôr a príbehov o priateľstve.

Prvým hosťom bude asi najslávnejší autobusár sveta a bestsellerový spisovateľ – Ondrej Sokol, autor dvoch knižiek „Ako som vozil Nórov“. Informoval o tom organizátor podujatia Juraj Lukáš s tým, že Ondrej predvedie jedinečný cestovateľský stand-up. „V ďalšom programe na návštevníkov čakajú filmy, ktoré zachytávajú osudy hrdinov z rôznych kútov sveta,“ pripojil.

Príbeh nielen o Pionieri

Jedným z najväčších lákadiel tohto ročníka je podľa jeho slov aj film Boy Nomad, ktorého hlavným hrdinom je deväťročný Janibek, žijúci s rodinou v mongolskej časti pohoria Altaj. „Počas zimy príde veľký mráz a hrozí, že rodina nomádov stratí to najcennejšie – zvieratá. Je potrebný každý schopný jazdec a z chlapca sa tak behom okamihu musí stať muž, ktorý sa postará v drsných podmienkach o rodinu aj dobytok,“ opísal Lukáš.

Minulý rok pobavil Rudo Tisovský divákov vtipnou prezentáciou o svojej ceste po 14 štátoch Európy na 45-ročnom Pionieri vyrobenom v Považských strojárňach. Pre veľký záujem príde Rudo do Považskej Bystrice opäť. Jeho cestovateľské chúťky ho v roku 2018 zaviedli do Kirgizska, kde po 7200 kilometrov dlhej ceste odparkoval svojho verného Pioniera. O rok na to si naplánoval návrat k svojej mašine 20-ročným autom Volkswagen T4. Čo sa stalo, to sa dozviete na festivale.

Slovenský hamburger

Dokument Jara Matouška „V Objatí obra“ predstaví divákom festivalu príbeh dvoch slovenských horolezcov – Erika Rabatina a Jozefa Matyaseka, o tom, ako sa pokúsili zdolať najvyššiu žulovú stenu v USA – El Capitan, cestou The Nose, ktorá je považovaná za najväčšiu výzvu a sen všetkých horolezcov.

„Pre každého účastníka je pripravené občerstvenie – káva, čaj, ale hlavne veľmi obľúbený chlieb s masťou a cibuľou. V reči nášho kmeňa – slovenský hamburger. A na úplný záver nebude chýbať ani tombola,“ povedal Lukáš.

Program festivalu Expedičná kamera 2020

  • 17:00 – Otvorenie festivalu
  • 17:05 – Rasťo Hatiar – Manínska úžina
  • 17:15 – Surf Cuba
  • 17:30 – Ako som vozil Nórov /Ondrej Sokol/
  • 18:15 – Prestávka
  • 18:30 – Téčkom pre Jawu Pionier do Kirgizska /Rudo Tisovský/
  • 19:45 – Sary Jaz
  • 20:00 – Prestávka
  • 20:15 – Boy Nomad
  • 20:40 – V objatí obra /Jaro Matoušek/
  • 21:35 – Tombola

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Expedičná kamera Považská Bystrica 2020
3
Galéria
Zdroj: Expedičná kamera

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM