Filip Chudý Rôzne

Slavo o tohtoročnom mede z centra Považskej: Situácia lepšia ako na dedinách!

Na jednom z nákupných centier v centre nášho mesta sa už vyše roka chovajú včely. Ako sa im darilo v tejto sezóne?

Ilustračný obrázok k článku Slavo o tohtoročnom mede z centra Považskej: Situácia lepšia ako na dedinách!
Zdroj: Včely v meste

V Považskej Bystrici prebieha projekt Včely v meste, ktorý zastrešuje občianske združenie Mladí pre Považskú. V rámci neho boli minulý rok v júli osadené na streche budovy Troch veží priamo v centre nášho mesta včelie úle.

Tohtoročná sezóna včiel sa u nás pomaly končí a včely sa budú pripravovať na zazimovanie. Ako nám prezradil Slavomír Turčáni, zakladateľ projektu Včely v meste a predseda združenia Mladí za Považskú, čo sa týka medu, nastala počas tejto sezóny v našom okolí katastrofálna situácia. „No včelám v centre mesta sa vďaka rozmanitej flóre, čo sa týka kvetov na balkónoch domov a pod., darilo oproti okolitým včelárskym lokalitám najviac, keďže mali lepšie podmienky. Dá sa povedať, že včelám v meste sa darilo viac ako na dedinách,“ vyslovil sa Turčáni.

„Stočili sme iba tri kilá medu. My sme síce mali viac medu, ale nechali sme ho požrať včelám. Počas sezóny tam mali včely okolo 150 kíl medu. Tie tri kilá sa speňažili a išli v rámci príspevku na VI. ZŠ. Mne ani ľudia nechcú veriť, že to bolo len toľko medu, ale naozaj viac nebolo,“ povedal Slavomír Turčáni.

Niektorí včelári z nášho okolia vytočili med už v máji a mali podľa Turčániho na 10 včelstiev 30–40 kíl medu. No združenie Včely v meste nešlo prioritne po mede, ale chcelo včely rozmnožiť, čo sa aj podarilo. „Minulý rok po zime sme mali päť včelstiev, resp. úľov, no a teraz máme 15 úľov. Nešli sme po mede, ale aby mali včely pre včelársku školu, do ktorej akurát prebieha zápis,“ prezradil Turčáni.

Podľa jeho slov bol tento rok, čo sa týka rozmnožovania včiel, veľmi rojivý. „Samotné včely mali veľkú tendenciu sa množiť, čo ani samotní včelári nechápali, že ako je to možné. Ale pre prírodu je to pozitívne,“ dodal Slavomír Turčáni.

Vo fotogalérii si pozrite, ako vyzerajú úle na streche troch veží.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Dobrovoľníci z Považskej bez nároku na honorár: Počin, čo si zaslúži aspoň LIKE!

Foto: ilustračné

Včely v meste: Na streche Troch veží
3
Galéria
Zdroj: Včely v meste
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM