Filip Chudý Rôzne

Škôlky v Považskej maximálne vyťažené: Ktoré deti budú mať po zápise prednosť?

Kapacity materských škôl v Považskej Bystrici sú plne vyťažené. Koľkým žiadostiam sa tento rok nevyhovelo a ktoré deti majú prednosť?

Ilustračný obrázok k článku Škôlky v Považskej maximálne vyťažené: Ktoré deti budú mať po zápise prednosť?
Zdroj: TASR

Mesto Považská Bystrica má v zriaďovateľskej pôsobnosti 17 materských škôl, vrátane elokovaných pracovísk a tých, ktoré sú súčasťou základnej školy, takto je to v prípade Považskej Teplej a Považského Podhradia. Ako informovala mestská hovorkyňa Iveta Kováčiková, kapacita všetkých škôlok je približne 1200 detí, pričom okrem toho sa v Považskej Bystrici nachádza cirkevná materská škola, ktorá sídli v objekte ZŠ Rozkvet, ale tá nie je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Rodičia, ktorí majú záujem svoje dieťa umiestniť do považskobystrickej materskej školy, musia žiadosť o prijatie poslať v máji. Formuláre nájdu na väčšine internetových stránok škôlok. Riaditelia jednotlivých zariadení presne určia termín, dokedy je potrebné žiadosť poslať. Následne proces uzatvoria a všetky žiadosti vyhodnotia. Podľa toho bude vydané rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí dieťaťa. Dieťa je možné do materskej školy prijať aj v priebehu roka, a to v prípade, že sa miesto uvoľní.

„V školskom roku 2016/17 je kapacita materských škôl v súlade s platnou legislatívou prekročená o 65 detí. Najskôr boli prijímané deti nad tri roky, pre ktoré je materská škola určená, čiastočne bolo vyhovené aj rodičom s deťmi do troch rokov. Nevyhoveli sme 57 žiadostiam, pričom išlo o deti do troch rokov,“ povedal vedúci Odboru školstva a sociálnych vecí na považskobystrickom mestskom úrade Jozef Bielik

Ako ďalej uviedol, prihlasovanie detí pre budúce obdobie od septembra 2017 ešte nie je ukončené, ale predpokladajú, že situácia bude obdobná s týmto rokom. „To znamená, že pravdepodobne vyhovieme všetkým žiadostiam o prijatie detí nad tri roky, ale určite neprijmeme všetky dvojročné deti. Mesto podalo projekt na nadstavbu jednej materskej školy s dvoma triedami, čo by pomohlo uspokojiť žiadosti viacerých rodičov, ale to môže byť v horizonte minimálne jedného až dvoch rokov po schválení projektu,“ uviedol Bielik s tým, že ak mesto s projektom uspeje, budú môcť umiestňovať do škôlok aj deti mladšie ako tri roky.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Veľký balík peňazí: Sledujte sumu, ktorá môže pritiecť do našej školy!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM