Filip Chudý Rôzne

Škôlka v Považskej ukázala, ako sa to dá: Rukávy vysúkali aj oteckovia, FOTO

Keď sa chce, dá sa to! Dôkazom je aj jedna považskobystrická škôlka, na ktorej zrealizovali zaujímavé projekty, z ktorých sa môžu tešiť tí najmenší.

Ilustračný obrázok k článku Škôlka v Považskej ukázala, ako sa to dá: Rukávy vysúkali aj oteckovia, FOTO
13
Galéria
Zdroj: Materská škola A. Grznára 1444

Materská škola A. Grznára 1444 v Považskej Bystrici sa rozhodla podporiť zdravý a bezpečný životný štýl detí novinkami v priestoroch škôlky. Prvou je vybudovanie funkčného dopravného ihriska v priestore areálu materskej školy, druhou soľná učebňa. Oba projekty vypracovala riaditeľka škôlky Martina Rosíková. „Cieľom našej MŠ je, aby deti rozprávali s radosťou o zážitkoch v nej. Na prvom mieste sú pre nás vždy šťastné, usmiate, zdravé, tvorivé a vzdelané deti,“ povedala riaditeľka s tým, že ich MŠ je maximálne naplnená a navštevuje ju 112 detí.

Cieľom projektu ,,Pozor červená“ bolo vybudovanie funkčného dopravného ihriska v priestore areálu MŠ. „Umožniť tak deťom získavať vedomosti jednoduchými ukážkami praktických situácií v bezpečnom prostredí dopravného ihriska v areáli školského dvora. Pomocou vzdelávacích aktivít budeme utvárať elementárne poznanie o fungovaní dopravy s prepojením na dopravno-edukačnú aktivitu. Pripravíme naše deti na budúci samostatný a zodpovedný pohyb na bicykli v cestnej premávke,“ konštatovala Rosíková. Ihrisko bude vybavené bicyklami, kolobežkami a odrážadlami pre rozvoj koordinácie.

„Sme jediná MŠ v Považskej Bystrici, ktorá môže denne využívať vlastné dopravné ihrisko takejto veľkosti so zabudovanými dopravnými značkami na výchovu a vzdelávanie chodcov, cyklistov a vodičov,“ vyjadrila sa riaditeľka škôlky s tým, že vybudovali ho z finančných prostriedkov občianskeho združenia pri ich MŠ a tiež s pomocou sponzorov. Pri realizácii pomohli aj oteckovia Ľudovít Švirec a Ján Sovík maľovaním stredových čiar.

Soľná učebňa bude podľa slov riaditeľky spĺňať ozdravovaciu, liečebnú atmosféru pohody, oddychu a relaxácie s možnosťou podnecovania detí ku kritickému mysleniu a získavania poznatkov a zručností prostredníctvom hry, priamej skúsenosti a aktívneho bádania s bádateľskými a výskumnými pomôckami, ktoré budú súčasťou soľnej učebne. „V soľnej učebni budú nielen inhalovať ovzdušie, ktoré je presiaknuté soľou a množstvom minerálov a stopových prvkov, ale aj experimentovať skúmať a spoznávať,“ doplnila.

Soľná učebňa bola financovaná z prostriedkov OZ pri materskej škole a sponzorov. Zrealizovali ju oteckovia Martin Sovík, Róbert Pavlovič, Martin Ilgo, Jozef Jánošík, Daniel Čech a Martin Betinský vo svojom voľnom čase. „V priestore bývalej výdajne stravy sa urobili menšie stavebné úpravy. Učebňu oteckovia obložili soľnými tehlami, aby vznikla unikátna a nenapodobiteľná klíma vytvorená pôsobením veľkého množstva soli, kde vzduch je nasýtený iónmi jódu, vápnika, horčíka, sodíka, brómu, selénu a ďalšími stopovými prvkami. V soľnej učebni je umiestnená nielen bádateľská, ale aj oddychová zóna, ktorá poskytne dokonalý odpočinok pre unavené deti,“ dodala Rosíková s tým, vypracovaný časový harmonogram zabezpečuje, že sa počas týždňa v soľnej učebni vystriedajú všetky deti.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Nové prírastky na MŠ A. Grznára 1444 v Považskej Bystrici: FOTO zo škôlky
13
Galéria
Zdroj: Materská škola A. Grznára 1444

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM