Filip Chudý Rôzne

Školák z Považskej nominovaný na Detský čin roka: Krásne gesto druháčika Maxima

Deti z Považskej Bystrice vedia robiť dobré skutky, dôkazom je tentoraz Maximko. Podporiť v ankete Detský čin roka ho môžete hlasom aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Školák z Považskej nominovaný na Detský čin roka: Krásne gesto druháčika Maxima
Zdroj: TASR

Projekt Detský čin roka je silná apelatívna výzva detí k svetu. Sú to hrdinské činy záchranárov života, každodenné a často i veľmi náročné starostlivosti o rodičov či súrodencov, nezištná pomoc postihnutému priateľovi ale i malé drobné každodenné skutky. Sú to skutočné príbehy o odvahe, empatii, porozumení, spolupatričnosti a prirodzenej potrebe pomáhať. Detský čin roka je tak ojedinelý školský projekt zameraný predovšetkým na netradičnú formu vzdelávania v oblasti etickej výchovy. Detské príbehy sú zároveň výnimočnou výpoveďou o svete detí i spoločnosti.

Do 18. ročníka tohto projektu, ktorého partnerom je opäť darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk, prišli nominácie z 90 slovenských škôl. Počas leta výberová komisia vybrala 35 nominovaných skutkov v nasledovných siedmych kategóriách: Záchrana života, Pomoc v rodine, Pomoc rovesníkom, Pomoc iným ľuďom, Pomoc prírode, Dobrý nápad a Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin.

V posledne menovanej kategórii sa medzi nominovaných dostal aj zástupca z nášho mesta. Ide o Maxima Bušfyho, v školskom roku 2017/2018 žiaka 2. triedy na ZŠ Nemocničná Považská Bystrica. Na jeho skutok listom upozornila pedagogička Eva Krabáčová.

Chcem, aby si bol šťastný

Tá ako triedna učiteľka spolu s deťmi na hodine prvouky zasadili semienka fazule, keďže zisťovali, aké podmienky semienko potrebuje, aby sa z neho stala krásna rastlina. „Každý sa o tú svoju svedomito staral, zalieval ju, dokonca ju hladkal po listoch a rozprával sa s ňou. Prišiel deň, keď sa už pokus skončil a žiaci si mohli svoju rastlinku vziať domov – ukázať ju rodičom. Veľkú radosť však vystriedalo sklamanie a smútok. Jakubko si pri prenose svoju fazuľku zlomil. Nešťastný sedel v lavici a všetci stíchli, pretože to každému prišlo ľúto. Než som stihla akokoľvek reagovať, Maximko vstal, zobral svoju fazuľku a postavil ju na lavicu pred Jakubka so slovami: ,Tu máš, Jakubko, chcem, aby si bol šťastný. Vezmi si moju fazuľku.ʻ Tento raz ostalo ticho, nie z ľútosti, ale od dojatia, čoho sme práve všetci boli svedkami,“ napísala okrem iného v liste Krabáčová.

„Niečo, čo Maximko týždeň polieval, niečo, s čím sa chcel hrdo pochváliť svojim rodičom, nezištne a bez akéhokoľvek zaváhania daroval. Len aby urobil niekomu radosť. A možno by som tento príspevok nepísala, keby to bola jednorazová záležitosť. No tento príbeh je len jedným z mnohých situácií, kde Maxim ukázal svoje obrovské a dobré srdce. Ide o malého chlapca s veľkým srdcom. Ide o chlapca, z ktorého by sme si mali všetci, nielen deti, zobrať príklad. Možno by svet vyzeral úplne inak. Možno by rástol zdravšie. Tak, ako rastie tá Maximkova fazuľka v Jakubkovej izbičke,“ doplnila v liste aktuálne triedna učiteľka III. C na jednotke.

Hlasovať môžete aj vy

Rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2018 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania. Víťazom ankety sa stane ten malý-veľký hrdina či hrdinovia, ktorých príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich.

Podporiť Maximov obdivuhodný čin môžete hlasom priamo TU.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM