Filip Chudý Rôzne Od Vás

Šíri sa Považskou nepríjemný vírus? Máme stanovisko hygienikov

Gastroenteritídy nie sú na Slovensku ničím výnimočným. Čo však robiť, aby ste sa vyhli hnačkám a vracaniu?

Ilustračný obrázok k článku Šíri sa Považskou nepríjemný vírus? Máme stanovisko hygienikov
Zdroj: TASR

Od čitateľky z Považskej Bystrice sme dostali na našu facebookovú stránku Považská24.sk nasledujúcu správu: „Chcem sa opýtať, čo sa to šíri v ovzduší za vírus? Veľa ľudí v mojom okolí má hnačky, teploty alebo len hnačky a vracajú. Aj ja. Trvá to tak tri dni. Majú to aj kamarátky z východného Slovenska.“ Oslovili sme preto Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Považskej Bystrici či evidujú, že by bol rozšírený podobný vírus.

„Gastroenteritídy – infekčné ochorenia tráviaceho traktu vyvolané vírusmi sa na Slovensku vyskytujú celoročne a nie je to nič výnimočné. V súčasnosti nemáme v našom regióne hlásený zvýšený výskyt týchto ochorení oproti iným obdobiam. Môže sa jednať o norovírusy, rotavírusy alebo adenovírusy,“ povedala Stanislava Balušíková z oddelenia epidemiológie RÚVZ v našom meste.

Norovírusy sú podľa jej slov zodpovedné za väčšinu epidémií gastroenteritíd vírusového pôvodu najmä u dospelých. „V detských kolektívoch sú to zas rotavírusy. Sú veľmi odolné voči vplyvom vonkajšieho prostredia, čo spolu s nízkou infekčnou dávkou vysvetľuje ich rýchle a epidemické šírenie,“ doplnila s tým, že inkubačný čas – doba od vniknutia vyvolávateľa do organizmu po vznik prvých príznakov a v prípade vírusových gastroenteritíd je jeden až tri dni.

Prenos podľa Balušíkovej prebieha tzv. fekálne-orálnym spôsobom, pri nedostatočnej hygiene rúk nakazených, prípadne kontaminovanou vodou alebo potravinami. „Významnú úlohu zohráva vytvorený aerosol pri vracaní a teda možnosť šírenia aj vzduchom. Najmä v prostredí s nahromadením osôb sa v prenose uplatňuje úzky kontakt – ,špinavé rukyʻ a kontaminované predmety a kontaktné plochy ako kľučky dvier, vodovodné batérie, WC, umývadlá atď.,“ ozrejmila.

Tá ďalej uviedla, že keďže tieto vírusy patria medzi vysoko infekčné mikroorganizmy, sú odolné voči bežným dezinfekčným prostriedkom, a už malé množstvo vírusu môže vyvolať infekciu. „Proti nákaze teda veľa urobiť nemôžete. Dôležité je však dôsledné dodržiavanie osobnej hygieny, vrátane umývania rúk (s teplou vodou a mydlom) vždy pred jedlom a po použití WC,“ vyjadrila sa.

Balušíková tiež pridala, že umývajte alebo dezinfikujte si ruky po kontakte a ošetrovaní osoby s príznakmi gastroenteritídy. „V domácnosti s výskytom tejto choroby dezinfikujte kontaktné predmety a plochy, ktoré mohli byť kontaminované. Ak máte príznaky choroby nepripravujte stravu pre iných. Dôkladne umývajte ovocie a zeleninu. Dôkladne si umývajte ruky po praní bielizne a čistení prostredia po chorom (používajte ochranné rukavice),“ dodala.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk

Rýchle správy

Najčítanejšie