Ilustračný obrázok k článku Šíri sa Považskou nepríjemný vírus? Máme stanovisko hygienikov
Zdroj: TASR

Šíri sa Považskou nepríjemný vírus? Máme stanovisko hygienikov

Gastroenteritídy nie sú na Slovensku ničím výnimočným. Čo však robiť, aby ste sa vyhli hnačkám a vracaniu?

Filip Chudý Rôzne Od Vás
Filip Chudý Rôzne Od Vás

Šíri sa Považskou nepríjemný vírus? Máme stanovisko hygienikov

Gastroenteritídy nie sú na Slovensku ničím výnimočným. Čo však robiť, aby ste sa vyhli hnačkám a vracaniu?

Ilustračný obrázok k článku Šíri sa Považskou nepríjemný vírus? Máme stanovisko hygienikov
Zdroj: TASR

Od čitateľky z Považskej Bystrice sme dostali na našu facebookovú stránku Považská24.sk nasledujúcu správu: „Chcem sa opýtať, čo sa to šíri v ovzduší za vírus? Veľa ľudí v mojom okolí má hnačky, teploty alebo len hnačky a vracajú. Aj ja. Trvá to tak tri dni. Majú to aj kamarátky z východného Slovenska.“ Oslovili sme preto Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Považskej Bystrici či evidujú, že by bol rozšírený podobný vírus.

„Gastroenteritídy – infekčné ochorenia tráviaceho traktu vyvolané vírusmi sa na Slovensku vyskytujú celoročne a nie je to nič výnimočné. V súčasnosti nemáme v našom regióne hlásený zvýšený výskyt týchto ochorení oproti iným obdobiam. Môže sa jednať o norovírusy, rotavírusy alebo adenovírusy,“ povedala Stanislava Balušíková z oddelenia epidemiológie RÚVZ v našom meste.

Norovírusy sú podľa jej slov zodpovedné za väčšinu epidémií gastroenteritíd vírusového pôvodu najmä u dospelých. „V detských kolektívoch sú to zas rotavírusy. Sú veľmi odolné voči vplyvom vonkajšieho prostredia, čo spolu s nízkou infekčnou dávkou vysvetľuje ich rýchle a epidemické šírenie,“ doplnila s tým, že inkubačný čas – doba od vniknutia vyvolávateľa do organizmu po vznik prvých príznakov a v prípade vírusových gastroenteritíd je jeden až tri dni.

Prenos podľa Balušíkovej prebieha tzv. fekálne-orálnym spôsobom, pri nedostatočnej hygiene rúk nakazených, prípadne kontaminovanou vodou alebo potravinami. „Významnú úlohu zohráva vytvorený aerosol pri vracaní a teda možnosť šírenia aj vzduchom. Najmä v prostredí s nahromadením osôb sa v prenose uplatňuje úzky kontakt – ,špinavé rukyʻ a kontaminované predmety a kontaktné plochy ako kľučky dvier, vodovodné batérie, WC, umývadlá atď.,“ ozrejmila.

Tá ďalej uviedla, že keďže tieto vírusy patria medzi vysoko infekčné mikroorganizmy, sú odolné voči bežným dezinfekčným prostriedkom, a už malé množstvo vírusu môže vyvolať infekciu. „Proti nákaze teda veľa urobiť nemôžete. Dôležité je však dôsledné dodržiavanie osobnej hygieny, vrátane umývania rúk (s teplou vodou a mydlom) vždy pred jedlom a po použití WC,“ vyjadrila sa.

Balušíková tiež pridala, že umývajte alebo dezinfikujte si ruky po kontakte a ošetrovaní osoby s príznakmi gastroenteritídy. „V domácnosti s výskytom tejto choroby dezinfikujte kontaktné predmety a plochy, ktoré mohli byť kontaminované. Ak máte príznaky choroby nepripravujte stravu pre iných. Dôkladne umývajte ovocie a zeleninu. Dôkladne si umývajte ruky po praní bielizne a čistení prostredia po chorom (používajte ochranné rukavice),“ dodala.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM
Najčítanejšie

SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM

SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM
Najčítanejšie