Kultúra

Šikovné považskobystrické ručičky: Nádherné diela zo šúpolia na FOTO

Nová výstava vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici prezentuje majstrovstvo šúpolienkárky Sone Belokostolskej.

Ilustračný obrázok k článku Šikovné považskobystrické ručičky: Nádherné diela zo šúpolia na FOTO
7
Galéria
Zdroj: Vlastivedné múzeum

V stredu 15.júla sa uskutočnila v priestoroch Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici slávnostná vernisáž výstavy Od šúpolia k umeniu. Výstava vznikla v kurátorskej koncepcii etnológa Jozefa Mihálika v spolupráci s výtvarníčkou Soňou Belokostolskou z Považskej Bystrice. Informovala riaditeľka múzea Petronela Rágulová s tým, že vzhľadom na spoločenskú situáciu predĺžili obdobie sprístupnenia výstavy do 31. marca 2021.

Ako ďalej uviedla, obaja protagonisti výstavy intenzívne pracovali na novej výstave asi tri mesiace. Cieľom výstavnej prezentácie s názvom „Od šúpolia k umeniu“ je návštevníkom priblížiť celkový pohľad na výrobu z kukuričného šúpolia.

Štyri ročné obdobia

„Výstava ma poukázať na príbeh kukurice od jej pestovania na poli, cez jej spracovanie, históriu jej udomácňovania sa na Slovensku, ako aj možnosti všestranného využitia šúpolia. Umenie umeleckého spracovania kukuričného šúpolia našlo nebývalé možnosti prostredníctvom výroby šúpoľových bábik,“ doplnila.

Najdôležitejšiu časť výstavy tvorí autorská tvorba Sone Belokostolskej, ktorá je tematicky rozdelená na štyri ročné obdobia – jar, leto, jeseň a zimu. „Výstava predstavuje unikátny súbor šúpolienok, ktoré jednoduchou poetikou stvárňujú ľudové zvyky, bežný život, hry a pracovné činnosti. Zimné obdobie našlo odraz najmä v rozmanitých prevedeniach betlehemov, kde zaujme nielen Ježiško, Mária a Jozef, ale aj postavy nebeských anjelov či rustikálni pastierikovia,“ opísala.

Jedinečnosť výstavy

Jedinečnosť výstavy podľa nej spočíva v stvárnení niektorých výjavov, ktoré doposiaľ iní tvorcovia zo šúpolia doteraz nestvárnili. „Autorka spolupracuje s modrotlačiarom Petrom Trnkom a niektoré jej postavičky majú na sebe originálne modrotlačové látky. Kurátor Jozef Mihálik zakomponoval do výstavy aj známe domanižské kraslice, nakoľko autorka sa venuje výrobe aj týchto tradičných kraslíc, ktoré sú jej srdcovkou,“ doplnila.

Výrobky považskobystrickej umelkyne sú doplnené aj ďalšími šúpolienkami z fondu múzea. „Dominantou vo frontálnom výstavnom priestore je model funkčného zaniknutého vodného mlyna z Hričovského Podhradia, ktorý vyrobil pán Rosina z Považskej Bystrice. Model mlyna doplnila pani Belokostolská o šúpolienky, dotvárajúce kolorit bežného života mlynárovej rodiny,“ ozrejmila riaditeľka múzea.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

OBRAZOM: Nová výstava prezentuje majstrovstvo šúpolienkárky Sone Belokostolskej
7
Galéria
Zdroj: Vlastivedné múzeum
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM