Filip Chudý Rôzne

Salvatore či Katya? Na netradičné mená v Považskej sme mali bohatý rok

Nemálo novorodencov v Považskej Bystrici bude svojich menovcov hľadať medzi rovesníkmi len veľmi ťažko. Pozrite, aké mená rodičia u nás vybrali.

Ilustračný obrázok k článku Salvatore či Katya? Na netradičné mená v Považskej sme mali bohatý rok
Zdroj: TASR

Ako sme vás už informovali, aj piaty rok za sebou v Považskej Bystrici medzi novorodencami dominovalo meno Jakub. Čo sa týka dievčenských mien, po ročnej pauze sa vrátila na prvé miesto Nina. Tá mala v našom meste najviac nových držiteliek aj v rokoch 2014 až 2016. V roku 2018 boli medzi považskobystrickými rodičmi populárne aj mená Michal, Adam a Ema.

Nie všetci rodičia však išli s týmto prúdom, preto sa stalo, že v Nemocnici s poliklinikou Považská Bystrica sa narodili v minulom roku aj deti s netradičnejšími menami. „Často rodičia siahajú k netradičným menám. Buď tú to veľmi krátke mená, alebo aj hebrejské ako napr. Tadeáš, Jonáš. U dievča sú populárne mená v štýle Ela, Nela a pod,“ povedala Emília Lieskovská, vedúca sestra gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia našej nemocnice.

Medzi 10 netradičných chlapčenských mien roka 2018 sa v našom považskobystrickom výbere ocitli Salvatore, Ryan, Alexej, Joel, Alan, Elias, Matthias, Lucas, Zachariáš a Jonáš. Dievčenskú top 10 z nášho mesta btvoria mená Dorothea, Rebecca, Aneth, Katya, Živa, Nellie, Naia, Elizabeth Katarína, Elizabet Mia a Sarah.

A hoci sa v Považskej Bystrici v ostatných rokoch rodí menej dievčat ako chlapcov, rodičia sa viac vedia vyhrať s dievčenskými menami. Veď v minulom roku sa narodili u nás viaceré dievčatá s podobnými menami. Napr. Zara, Zora, Zoja, Zoe. V ďalšej skupine sú mená Lilien, Liliana, Liliena, Vivien. A najpodobnejšie, ktoré boli v našej nemocnici minulý rok použité, sú Lia, Mia a Ria.

Čo sa týka chlapčenským netradičných mien, najviac sa na seba podobajú mená Mathias, Matthias, Mateo, Markus a Marco. Pribudli tiež mená ako Leo, Hugo, Damián, Jerguš, Luka… Medzi dievčatami Stela, Lara, Gréta, Bianca, Ester, Amélia, Nicol

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM