Filip Chudý Samospráva

Rozruch na považskobystrickom zastupiteľstve: Čo rozdelilo poslancov? FOTO

Na ostatnom považskobystrickom mestskom zastupiteľstve neprešiel návrh, ktorý sa dotýka obyvateľov mesta. O čo išlo?

Ilustračný obrázok k článku Rozruch na považskobystrickom zastupiteľstve: Čo rozdelilo poslancov? FOTO
3
Galéria

Na minulotýždňovom Mestskom zastupiteľstve v Považskej Bystrici sa kvôli zmenám v zákone otvárala aj problematika rokovacieho poriadku zastupiteľstva. Do pôvodného programu štvrtkového zastupiteľstva pribudol aj doplňujúci návrh nezávislého poslanca Andreja Péliho. Jednalo sa o klauzulu vystúpenia občanov k jednotlivým bodom programu rokovania mestského zastupiteľstva. Podľa aktuálneho znenia rokovacieho poriadku môže obyvateľ mesta vystúpiť na maximálne päť minút len vtedy, ak mu to schvália poslanci hlasovaním. Podľa Péliho návrhu by obyvateľ mesta mohol dostať svojich päť minút ku konkrétnemu bodu programu automaticky. Tento návrh však neprešiel.

V samotnom hlasovaní žiaden poslanec nebol proti, 11 sa zdržalo hlasovania a šiesti nehlasovali. No nie všetci poslanci boli počas hlasovania v rokovacej miestnosti, lenže všetky poslanecké karty zostali zastrčené, čiže systém ich bral ako prítomných poslancov, čím sa zvýšilo kvórum. Za bolo sedem poslancov. Kto ako hlasoval si môžete pozrieť vo fotogalérii.

„Keď som prvýkrát videl, že o udelení slova obyvateľovi mesta k bodu programu rozhodujú poslanci, domnieval som sa, že ide len o formalitu. Žiaľ, prax ukázala, že viaceré vystúpenia občanov boli stopnuté. To považujem za drzosť a aroganciu,“ povedal predkladateľ návrhu a najmladší mestský poslanec Andrej Péli s tým, že poslanci zastupujú širokú verejnosť a keď im chcú občania niečo zdeliť, tak je minimálne slušné si to vypočuť. „Pri hlasovaní o mojom návrhu je jasne vidno, že väčšina je ochotná načúvať ľuďom len pred voľbami,“ doplnil.

Péli podľa vlastných slov predložil tento návrh práve preto, aby občania získali slovo automaticky. „Vo svojom vystúpení môžu priniesť závažné informácie, ktoré môžu ovplyvniť hlasovanie pri danom bode. Argument, že vždy dostanú slovo na záver rokovania je chabý. Vtedy už je o jednotlivých bodoch programu dohlasované,“ do­dal.

Podľa slov primátora Karola Janasa do súčasného rokovacieho poriadku zakomponovali len to, čo zmenil zákon. „Ja zastupiteľstvo len vediem, je na poslancoch, aký rokovací poriadok si schvália. Ale za pol roka sú voľby, čiže nové mestské zastupiteľstvo si ho môže upraviť,“ uviedol primátor s tým, že ak sa chce nejaký občan k niečomu konkrétnemu vyjadriť, nemusí čakať len na to, či mu poslanci na zastupiteľstve dajú hlasovaním slovo, môže s tým ísť aj do komisií a výborov mestských častí, kde sa jednotlivé veci pripomienkujú.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Hlasovanie, či dostane Považskobystričan slovo v zastupiteľstve automaticky
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM