Filip Chudý Rôzne

Rozkvet sa dočká: Takýto je plán, FOTO

Najväčšie sídlisko Považskej Bystrice sa dočká obnovy svojej najkritickejšej ulice. Čo sa má na nej vybudovať?

Ilustračný obrázok k článku Rozkvet sa dočká: Takýto je plán, FOTO
20
Galéria

Čulý stavebný ruch aktuálne prebieha na Bernolákovej ulici na sídlisku Rozkvet. Rekonštruuje sa tu požiarny chodník za bytovými domami 2074 – 2079. Tento úsek radnica plánuje zjednosmerniť, pričom by to malo byť v smere od domu 2079 ku domu 2074 (čiže zhora nadol). „Požiarny chodník na Bernolákovej ulici je dlhodobo v zlom stave, komunikácia nespĺňa parametre obojsmernej premávky, autá parkujú čiastočne na ceste, čiastočne v zeleni, čo spôsobujú kolízie. Radnica sa rozhodla tento problém vyriešiť,“ povedala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

V súčasnosti sa vytrháva starý zničený asfalt, ktorý bude nahradený novým. Žľab, ktorý momentálne neodteká a pri dažďoch sa tu hromadí blato, sa taktiež vymení za nový, čím by sa tento problém mal vyriešiť. „Komunikácia sa čiastočne rozšíri smerom do svahu, pribudnú zatrávňovacie dlaždice a vytvorí sa tak priestor pre parkujúce vozidlá, ktoré tak viac nebudú obmedzovať prejazdnosť komunikácie. Ulica sa po ukončení prác zjednosmerní, čím sa zabezpečí plynulosť prejazdu automobilov a najmä vozidiel záchranných zložiek,“ ozrejmila považskobystrická hovorkyňa.

„Práce si vyžadujú investície vo výške približne 112 000 eur a ukončené by mali byť do konca júna. Okrem požiarneho chodníka sa opravia aj plochy pred vstupmi do vchodov bytových domov, predzahrádky ostanú zachované tak, ako to požadovali obyvatelia bytových domov. Okrem toho mesto v tejto lokalite plánuje revitalizáciu vnútroblokov Rozkvet 2074 – 2075 a úpravu detského ihriska pred bytovým domom 2072,“ doplnila Kováčiková.

Poslanec za Rozkvet Jozef Keruľ uvítal začiatok prác, pretože to podľa jeho slov chceli už dávno. Už v roku 2013 bola spravená projektová dokumentácia na túto ulicu, v roku 2015 projekt revitalizácie vnútroblokov dvoch vežových domov, no tieto finančne náročné akcie čakali až doteraz. Poslanec Juraj Pekár označil práve túto časť Rozkvetu ako najviac problémovú s parkovaním. „Podľa laického sčítania vozidiel sa dostávame každý večer pomaly ku tisícke áut, ktoré na Rozkvete neparkujú na parkovacích miestach, ale na chodníkoch a trávnikoch. Situácia je akútna pre celé sídlisko, no táto ulica je najkritickejšia, preto dostala prednosť,“ vysvetlil Pekár.

Primátor mesta Karol Janas doplnil, že počet parkovacích miest sa ešte len spresní, pričom zjednosmernenie musí podľa jeho slov prebehnúť aj so súhlasom polície. „Vybudujú sa tu pozdĺžne parkovacie miesta, pričom časť pri predzáhradkách bude pre chodcov. Chceli sme zvýšiť počet parkovacích miest do priestorov detského ihriska, no obyvatelia priľahlých domov to nechceli. Preto sa detské ihrisko zrevitalizuje na požiadavky dnešnej doby, urobí sa tam tiež výsadba, aby ľudia boli v tieni,“ uviedol primátor.

Ten tiež požiadal obyvateľov Bernolákovej ulice, aby prípadným parkovaním nenarúšali chod prác. „Postupne plánujeme ulicu otvárať, ako sa bude klásť asfalt, aby sa mohlo hneď parkovať. Chceme, aby každé ráno bola táto plocha vyčistená od áut, aby sa hneď mohlo pracovať. Potom poobede, po konci prác, tu opäť môžu autá parkovať, keďže vieme, že tu žije veľa ľudí, ktorí tie miesta potrebujú,“ dodal.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Začalo sa robiť na najkritickejšej ulici Rozkvetu: Ako aktuálne vyzerá?
20
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM