Filip Chudý Rôzne

Romantika pod padajúcimi hviezdami: Kde v okolí Považskej ich môžeme pozorovať?

V najbližších dňoch vyvrcholí meteorický roj Perzeíd. Augustový úkaz sľubuje nádherné nebeské divadlo.

Ilustračný obrázok k článku Romantika pod padajúcimi hviezdami: Kde v okolí Považskej ich môžeme pozorovať?
Zdroj: TASR

Aj počas týchto prázdnin máme príležitosť sledovať jeden z najznámejších a najaktívnejších meteorických rojov, ktorými sú Perzeidy. „Romantikov, nočných strážnikov, hvezdárov a všetkých milovníkov dobrého nočného neba čaká teda vrchol letnej astronomickej sezóny. Tento roj je aktívny približne od polovice júla do polovice augusta. Meteory sú malé telieska patriace do slnečnej sústavy, väčšinou kamennej povahy, ktoré pri prelete zemskou atmosférou zažiaria. Perzeidy zanechala na trati pri svojich obehoch okolo Slnka dlhoperiodická kométa 109P/Swift-Tuttle. V tomto čase sa s nimi Zem stretáva a my môžeme pozorovať meteorický roj,“ uviedol na svojej stránke Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied.

„Okamih maxima Perzeíd sa tohto roku podľa modelov očakáva 13. augusta, hneď po polnoci o jednej hodine letného stredoeurópskeho času. Ako počas posledných niekoľkých rokov, môže sa objaviť aj druhé maximum o tri hodiny neskôr, alebo aj ďalšie o 11:00. Tieto maximá však môžu v našich krajoch pozorovať už len radary, keďže bude deň. Ani nočné pozorovanie nebude ideálne, pretože ho bude výrazne rušiť svojim jasom Mesiac tri dni po splne,“ píše sa na webe Astronomického ústavu SAV.

Na lúke pod pamätníkom SNP vo Vrchteplej uskutoční od 10. do 18. augusta už 32. ročník expedície Perzeidy. Tú pripravil Astronomický klub Juraja Bardyho v Plevníku – Drienovom, Púchovský eko-astro klub a Považské osvetové stredisko v Považskej Bystrici. Pripravených je predbežne osem zaujímavých prednášok a ďalšie aktivity súvisiace s astronómiou. No hlavnou náplňou bude pozorovanie a fotografovanie meteorického roja Perzeidy a iných meteorických rojov.

Perzeidy sa budú dať pozorovať nad celou oblasťou strednej Európy, v našom okolí je Vrchteplá ideálna preto, že sú tam dobré pozorovacie podmienky, keďže je tam malé svetelné znečistenie a dobrý obzor. Kto chce tento vesmírny úkaz pozorovať niekde inde v našom okolí, ten by si mal nájsť miesto, kde je málo svetla.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM