Filip Chudý Rôzne

Rodičia, zbystrite: PREHĽAD otvorených a zatvorených škôl v Považskej Bystrici

Považskobystrické školy sa môžu otvoriť, pričom niekde sa aj žiaci do lavíc pôjdu- Ako to bude v našom meste od 8. marca?

Ilustračný obrázok k článku Rodičia, zbystrite: PREHĽAD otvorených a zatvorených škôl v Považskej Bystrici
40
Galéria

Mesto Považská Bystrica vo štvrtok 4. marca rozposlalo do svojich školských zariadení odporúčanie k činnosti škôl od pondelka 8. marca, pod ktorým je podpísaný primátor mesta Karol Janas.

Odporúčajú zavrieť

V texte sa píše, že na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Považskej Bystrici, ktoré vychádza zo zhoršujúceho sa vývoja pandémie ochorení na COVID-19 v okrese a v súlade s rozhodnutiami ministra školstva, ako zriaďovateľ odporúčajú školám a školským zariadeniam nasledovné:

S účinnosťou od 8. do 12. marca 2021 mimoriadne prerušiť školské vyučovanie.

A to v materských školách, základných školách na prvom stupni, základných školách na druhom stupni pre skupiny jedného pedagogického zamestnanca a najviac piatich žiakov, individuálne vyučovanie v základných umeleckých školách pre žiakov vo veku žiaka prvého stupňa základnej školy a prevádzku školských zariadení a detských jaslí okrem

a) materských škôl pre deti zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce,
b) školských klubov detí (ŠKD) pre deti zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce,
c) detských jasieľ pre deti zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce,
d) zariadení školského stravovania, ak to prevádzkové podmienky umožňujú pre deti materských škôl podľa písmena a), ŠKD podľa písmena b), detských jasieľ podľa písmena c).

Riaditeľ môže otvoriť

Rozhodnutia a manuály ministra školstva, ktoré sa týkajú ostatných škôl a školských zariadení a činnosti škôl sú v platnosti.

„Toto odporúčanie nemá záväzný charakter a riaditeľ školy môže rozhodnúť inak podľa relevantných podmienok školy,“ doplnilo mesto.

Považskobystrická radnica na svojej stránke uvádza, že odporúča riaditeľom škôl, aby pokračovali v dištančnom vzdelávaní. „Ak by predsa len vyhodnotili epidemiologickú situáciu po konzultácii s hygienikmi ako dobrú, rozhodnutie budeme ako zriaďovateľ rešpektovať. Tie školy, ktoré budú od pondelka otvorené, bude monitorovať RÚVZ. Ak by došlo k pozitívnym prípadom, pristúpi k priebežnému zatváraniu tried, prípadne celých školských zariadení,“ dodali

Prehľad škôl

Keďže mesto dalo zodpovednosť do rúk riaditeľov, navštívili sme stránky jednotlivých považskobystrických škôl, kde sme hľadali informácie, ako sa teda riaditelia rozhodli. Viaceré školy už stihli informovať, ako to s nimi od pondelka 8. marca bude. Prehľad si môžete pozrieť v tabuľke, ktorú budeme aktualizovať po rozhodnutí ďalších škôl. Zaradili sme do nej aj dve školy, ktoré nie sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta – súkromná a cirkevná.

Základné školy

Škola v Považskom Podhradí je zatiaľ jediná, ktorá oznámila, že otvára svoje brány. „Od pondelka 8. marca plánujeme obnoviť školské vyučovanie prezenčnou formou pre všetkých žiakov školy. Vzhľadom na momentálnu situáciu s personálnym obsadením školy budeme mať upravený rozvrh hodín. Žiaci 1. a 2. ročníka budú mať každý deň štyri vyučovacie hodiny, žiaci 3. a 4. ročníka každý deň päť hodín. Prevádzka ŠKD bude denne len do 16.00 hod. Prosíme o dodržanie času pri preberaní detí zo školského klubu,“ informovali na svojej stránke.

ŠKD, ktorú sú otvorené v obmedzenom režime, sú určené pre deti zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce, resp. niekde upravujú aj čas ich otvorenia.

Názov školy Forma štúdia ŠKD
ZŠ Nemocničná Dištančná Otvorené v obmedzenom režime
ZŠ Školská Dištančná Otvorené v obmedzenom režime
ZŠ Stred Dištančná Zatvorené
ZŠ Slovenských partizánov Dištančná Otvorené v obmedzenom režime
ZŠ SNP
ZŠ Slovanská
ZŠ s MŠ Považská Teplá
ZŠ s MŠ Považské Podhradie Prezenčná Otvorené
SZŠ DSA Rozkvet Dištančná Otvorené v obmedzenom režime
ZŠ sv. Augustína Dištančná Otvorené v obmedzenom režime

Materské školy

Škôlky v Považskej Bystrici budú prevažne otvorené len pre deti zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce. Nie každá však už na svojej stránke informovala o svojom režime od 8. marca. Škôlku na Dedovci však až do 17. marca zavreli hygienici.

„Prevádzka EP Materská škola Považské Podhradie bude obnovená od 8. marca. Zamestnaní rodičia môžu prihlásiť deti do MŠ. Prerušenie prevádzky v EP Materská škola Šebešťanová pokračuje i v týždni od 8. do 12. marca. Zamestnaní rodičia môžu prihlásiť deti do MŠ v Považskom Podhradí,“ oznámila na svojom webe ZS s MŠ Považské Podhradie.

Stredné školy

„Trenčianska župa sa pri otváraní stredných škôl riadi regionálnym COVID automatom, preto vo všetkých okresoch, ktoré sú v čiernej farbe, svoje školy neotvorí. Kraj plánuje aj v budúcnosti postupovať pri rozhodovaní o návrate žiakov do škôl podľa regionálneho COVID automatu,“ uviedol už vo februári pre Dnes24 Matej Plánek z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

Keďže okres Považská Bystrica bude aj od 8. marca v čiernej fáze, v praxi to teda znamená, že župné stredné školy v meste sa neotvoria.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM