Rôzne

Rodičia, blíži sa termín podania prihlášky vašich drobcov: Aké sú momentálne kapacity škôlok v Považskej?

V máji musia rodičia požiadať o prijatie svojich detí do materských škôl. No nie všetkým žiadostiam môže byť vyhovené. Ktoré deti sa báť o miesto nemusia a ktoré musia čakať?

Ilustračný obrázok k článku Rodičia, blíži sa termín podania prihlášky vašich drobcov: Aké sú momentálne kapacity škôlok v Považskej?
Zdroj: TASR

Žiadosť o prijatie dieťaťa do materskej školy musia rodičia poslať v máji. Mesto Považská Bystrica má v zriaďovateľskej pôsobnosti 17 materských škôl, vrátane elokovaných pracovísk a tých, ktoré sú súčasťou základnej školy, ako je to v prípade Považskej Teplej a Považského Podhradia.

„Kapacita všetkých je približne 1200 detí. Záujem o materské školy zo strany rodičov je. Najmä za posledné roky sú všetky plné, keďže pôrodnosť išla hore,“ povedal Jozef Bielik, vedúci Odboru sociálnych veci, školstva a kultúry nášho mesta.

Žiadosť o prijatie dieťaťa do materskej školy budú musieť rodičia vyplniť a odovzdať v máji. Riaditelia jednotlivých zariadení presne určia termín, dokedy je potrebné žiadosť poslať. Následne proces uzatvoria a všetky žiadosti vyhodnotia. Podľa toho bude vydané rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí dieťaťa. Dieťa je možné do materskej školy prijať aj v priebehu roka, a to v prípade, že sa miesto uvoľní. Súčasťou žiadosti je lekárske potvrdenie, že zdravotný stav dieťaťa mu dovoľuje navštevovať materskú školu.

„Minulý rok sme mali asi 80 nevybavených žiadostí, ktoré sa týkali detí od dvoch do troch rokov. Čo sú deti, ktoré nemusia byť do materskej školy prijaté, ale keď je voľná kapacita, tak môžu byť. Takže teoreticky na takúto kapacitu by sme ešte potrebovali miesta, aby sme vyhoveli všetkým,“ vyjadril sa nám Jozef Bielik.

Momentálne je aj vyhlásená výzva z eurofondov na rozšírenie kapacít materských škôl, do ktorej sa naše mesto chce zapojiť. Do konca roka tak naprojektuje rozšírenie pavilónu na MŠ Železničnej, kde by mali byť dve nové triedy pre dokopy 40 detí. „Teraz boli roky, keď došlo k miernemu nárastu škôlkarov, no za dva-tri roky to klesne, preto veľké kapacity nemá význam budovať. My máme výhodu v tom, že máme aj jasle, pričom aj o tie je veľký záujem,“ vyslovil sa Bielik.

Vedúci Odboru sociálnych veci, školstva a kultúry nášho mesta nám tiež načrtol ďalšie riešenie problému: „Zákon dovoľuje, ak sú splnené hygienické podmienky, že každú triedu v materskej škole môžeme rozšíriť až o tri deti. Preto prechodný nárast detí vieme vyriešiť, no tie od dvoch do troch rokov všetky nevyriešme. Pri deťoch od troch do šiestich rokov vyriešime všetky žiadosti.“

Rodičia detí, pre ktorých sú materské školy určené (od troch do šiestich rokov), sa teda nemusia obávať, že by pre ich dieťa nebolo v našom meste miesto v materskej škole, len svoje dieťa musia v máji do materskej školy prihlásiť. Mladšie deti si musia počkať, koľko bude voľných miest.

Môže vás zaujímať:

Ako sa rodí na Slovensku? Mamičky môžu opäť známkovať pôrodnice!

Zápis na jednej z top slovenských ZŠ: Takto ho vnímajú budúci prváci

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM