Filip Chudý Rôzne

Rezbári ukázali svoje umenie v Pružine: Vznikli úžasné diela, pozrite na FOTO!

Známa obec Považskobystrického okresu hostila umeleckých rezbárov. Tým sa podarili takého nádherné výtvory!

Ilustračný obrázok k článku Rezbári ukázali svoje umenie v Pružine: Vznikli úžasné diela, pozrite na FOTO!
30
Galéria
Zdroj: Penzión pod Strážovom

Areál Penziónu pod Strážovom v Pružine bola počas minulého týždňa dejiskom druhého ročníka rezbárskeho sympózia. Tento mal tému „Tradičné remeslá.“ „Pre túto tému sme sa rozhodli preto, že aj umením treba pripomenúť dnešnej mládeži, že čo je to hrnčiar, kováč, tesár, murár a pod. Aby sme nezabúdali na históriu ani v umeleckom ponímaní. Vďaka drevu sa to dá pekne znázorniť,“ povedal organizátor podujatia Viktor Kvaššay.

Ten nám ďalej prezradil, že na tomto sympóziu pracovalo 12 rezbárov. „Veľmi kvalitný rezbár prišiel aj z Poľska, ktorý spravil sv. Floriána. Zvyšní rezbári boli z celého Slovenska, išlo nám totiž o to, aby sme zachytili každý región našej krajiny, nie iba nejakú časť,“ objasnil s tým, že expozícia je v záhrade penziónu, aby to bolo spojené aj s prírodou.

„Ľudia si to prišli pozrieť zo širokého okolia, až som bol prekvapený, že z akej diaľky niektorí prišli. Prvé ohlasy sú pozitívne, ľuďom sa to páči, čo ma teší a môžem vysloviť spokojnosť. Nerobíme to za účelom komercie, len proste chceme ukázať aj takéto umenie,“ uviedol Kvaššay.

Stálu výstavu nazvali „Prírodná galéria“, do nej chcú ešte dotvoriť diela z kameňa a kovu, čiže prírodných materiálov. „Diel na druhom ročníku rezbárskeho sympózia, ktoré ešte ponatierame a nainštalujeme, bolo vytvorených 15. Tie všetky zostanú v našom areáli a budú voľne prístupné,“ konštatoval organizátor akcie s tým, že chcú v rezbárskych sympóziách v budúcnosti pokračovať, keďže priestor majú veľký a dá sa kde rozširovať.

Rezbári využívali na prácu motorové píly, ktorými si vytvorili z pripraveného dreva základný tvar toho, čo chceli znázorniť. Na detailnejšie práce využívali brúsky a ručne povrch potom vyhladzovali. „Zaujímavosťou je to, že niektoré sochy boli vytvorené z 260-ročných dubov. Napr. robotník sv. Jozef. Anjel z takmer z 300-ročného duba. Dreviny sme pozvážali z celého Slovenska, okrem duba bola aj lipa, červený smrek, topoľ a smrek,“ dodal Kvaššay.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Rezbárske sympózium v Pružine: Tradičné remeslá ožili v dreve
30
Galéria
Zdroj: Penzión pod Strážovom
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM