Filip Chudý Rôzne Video

Rekonštrukcia Orlovského mosta sa začala: Vieme, čo všetko sa bude robiť, VIDEO

Hoci sa to naťahovalo, už dlhšie avizovaná rekonštrukcia Orlovského mosta a príslušnej cesty sa začala. Poznáme detaily.

Video: Filip Chudý / Zdroj: Dnes24.sk

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) spustil v stredu 14. augusta práce na rekonštrukcii cesty č. II/517 od Orlovského mosta do Domaniže. Konkrétne sa začala prvá etapa, ktorá zahŕňa opravu Orlovského mosta a cestu vedúcu od neho centrom mesta až po križovatku pri Tescu. Tento úsek je dlhý 3,59 km.

Kedy presne sa budú realizovať ďalšie etapy rekonštrukcie, čiže zvyšok cesty od danej križovatky až po koniec Domaniže, nie je v tejto chvíli určené. Nastanú však na Orlovskom moste a tiež v samotnej Považskej Bystrici dopravné obmedzenia, viac o tom sa dočítate v odkaze nižšie.

Predseda TSK Jaroslav Baška je podľa vlastných slov rád, že po dlhom čase, ktoré vyplnilo hlavne verejné obstarávanie, mohli teraz pristúpiť k začiatku prác na prvej etape. Tá bude financovaná prevažne z eurofondov a časť z rozpočtu TSK. „Celá tá investícia je vo výške niečo cez 3,8 milióna eur, ale je v tom zahrnutá aj rekonštrukcia Orlovského mosta,“ povedal Baška.

„Na realizáciu stavby máme odteraz deväť mesiacov. Na novšom ľavom moste budeme meniť len povrch. Pravý most sa bude rekonštruovať celý. Čiže všetky betóny sa budú sanovať. Na moste sa kompletne vymenia zábradlia, zvodidlá, asfaltový koberec, verejné osvetlenie. Objekt mosta nad železnicou sa bude dvíhať pomocou hydraulických lisov a budú sa meniť kompletne ložiská,“ uviedol Dalibor Novotný, riaditeľ spoločnosti SMS, ktorá stavbu realizuje.

Podľa jeho slov nie je dôvod zasahovať do nosnej konštrukcie mosta. „Náklady na most sú cca 1,5 milióna eur,“ doplnil.

Mosty sa zaraďujú do siedmich stupňov podľa ich stavu. Jednotka predstavuje bezchybný most, siedmy stupeň má označenie havarijný. Podľa slov primátora Považskej Bystrice bol Orlovský most zaradený do šiesteho stupňa, čiže ako veľmi zlý. „Rekonštrukcia preto bola nevyhnutná. Zrútenie síce ešte nehrozilo, ale stav bol už taký zlý, že ak by sa to neurobilo, mohol sa jeho stav zhoršiť,“ uviedol.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Pozrite si vo fotogalérii, ako vyzerá Orlovský most na začiatku rekonštrukcie.

Orlovský most sa začal rekonštruovať: V takomto stave bol na začiatku prác
23
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM