Filip Chudý Samospráva

Rebríček transparentnosti 100 najväčších miest: Ako obstála Považská Bystrica?

V tomto rebríčku najlepšie pochodil Vranov nad Topľou, najhoršie zas Veľký Meder. Ako je na tom naše mesto?

Ilustračný obrázok k článku Rebríček transparentnosti 100 najväčších miest: Ako obstála Považská Bystrica?
Zdroj: Dnes24.sk

Po dvoch rokoch Transparency International Slovensko (TIS) opäť zverejnila rebríček transparentnosti 100 najväčších miest Slovenska. Prvenstvo si v rebríčku odniesol Vranov nad Topľou, za ním sa umiestnil Martin a prvú trojku uzatvára Rožňava. Na chvoste rebríčka zostal Veľký Meder.

Považská Bystrica sa v celkovom hodnotení umiestnila na 16. mieste s hodnotou 62 %. Z transparentnosti tak dostala známku B.

Oproti predchádzajúcemu rebríčku si tak Považská Bystrica o niečo málo polepšila. V roku 2014 obsadila v celkovom hodnotení 17. priečku s 57 % a konečnou známkou B-.

Pre porovnanie, susedný Púchov obstál o čosi horšie. Ten sa v celkovom hodnotení umiestnil na 59. priečke s 48 % a známkou C. Oproti roku 2014 si však polepšil o 27 miest.

TIS vybrala 11 oblastí a 96 indikátorov, ktoré zahŕňajú predovšetkým informácie týkajúce sa právomocí miestnych samospráv vyplývajúcich zo zákona a tiež politík, ktoré by podľa TIS mali mať miestne samosprávy oficiálne upravené.

Najväčšiu váhu má prístup k informáciám, podiel verejnosti na rozhodovaní v samospráve, verejné obstarávanie a oblasť rozpočtu a zmlúv. Maximálny počet bodov za všetky oblasti, ktorý mohla samospráva získať bol 100.

„Tento rebríček je podľa nás dôležitý, lebo veľmi veľa ľudí, peňazí i nápadov pochádza z regiónov a miest, ktoré sa uplatňujú aj v národnej politike. Rebríček nehovorí, čo všetko je zlé, ale porovnáva vývoj, a tým sa snaží mestá motivovať,“ uviedol Gabriel Šípoš z TIS.

Oproti roku 2010, kedy TIS merala otvorenosť samospráv prvýkrát, sa celkové skóre miest zlepšilo o 11 percentuálnych bodov. Aktuálne porovnanie podľa TIS ukázalo, že otvorenejšie sú mestá na strednom Slovensku, ako aj mestá s primátorom zo stredopravých strán.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Cena za nové koše v Považskej: Vymenia ich aj pod vašimi oknami? FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM