Filip Chudý Rôzne

Radnica má plán s lávkou na Rozkvete: Kedy sa Považská dočká novej?

Ako sme vás už informovali, starú lávku na Rozkvete uzavreli a budú ju musieť zbúrať. Kedy sa naše najväčšie sídlisko dočká novej?

Ilustračný obrázok k článku Radnica má plán s lávkou na Rozkvete: Kedy sa Považská dočká novej?
Zdroj: Dnes24.sk

Známu lávku pre peších na Rozkvete, ktorá spája najväčšie považskobystrické sídlisko s centrom mesta, budú musieť zbúrať a postaviť nanovo. Mesto ju oficiálne uzavrelo, aj keď reálne ju niektorí obyvatelia využívajú naďalej. Cestná premávka pod ňou pokračuje bez obmedzení. „Na vážne porušenie lávky sa prišlo tým, že odpadol z nej kus mostného telesa, pričom vidieť na ňom vážne skorodované laná,“ povedal primátor mesta Karol Janas s tým, že pracovníci mestského úradu chodia kontrolovať aj iné objekty, no nemajú indície, že by boli v tak zlom stave ako táto lávka.

„Lávka na Rozkvete je vážny problém. Statici nám povedali, že bola už zle postavená. V statickom posudku je uvedené, že na stavbu boli použité materiály, ktoré sú absolútne nevhodné do vonkajšieho prostredia. Bola postavená ešte za socializmu, keď to chceli urobiť rýchlo. Okolo rokov 2001 a 2002 tam prebehla rekonštrukcia. Lenže tá nepomohla, podľa statikov skôr problém zhoršila,“ uviedol primátor.

Ten ďalej uviedol, že dali vypracovať už projektovú dokumentáciu, pretože chcú to mať čo najrýchlejšie. „Ale na Rozkvete musia byť trpezliví, lebo žiaden statik sa nepodpíše pod to, že by sme po zbúraní urobili len provizórne riešenie. Preto po dokončení prác na projektovej dokumentácii a verejnom obstarávaní, ktoré chceme mať čo najrýchlejšie, zadáme hneď objednávku firme, ktorá dá novú lávku zhotoviť,“ prezradil Janas.

Podľa jeho slov v okolí Považskej Bystrice nikto také mostné konštrukcie nerobí, bude sa to teda musieť vyrobiť v Sučanoch či na Morave. „Keď bude nová lávka pripravená na vyexpedovanie do nášho mesta, v priebehu cca týždňa zhodíme starú a postavíme novú. Vieme, že ľuďom to komplikuje život, keďže musia chodiť obchádzkami, no termíny posunúť nevieme. Hotové by sme to chceli mať začiatkom leta,“ opísal proces primátor nášho mesta.

Toho sme sa tiež opýtali, kde na to zoberú financie, keďže v rozpočte na tento rok sa s týmto nepočítalo. „Žiaden most, ktorý nám toto volebné obdobie padal, čiže na Strede, za radnicou a v Šebešťanovej, sme v rozpočte nemali. Ale robíme dobré verejné obstarávania, máme z nich úspory, no a z toho sme to postavili, pričom nemám obavu, že by sme peniaze na lávku nenašli. No určite nechceme nikde v rozpočte uberať, lávku finančne pokryť vieme,“ doplnil Janas.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM