Filip Chudý Rôzne

Protidrogový vlak v Považskej: Náš kraj v popredí drogovo závislých, FOTO

Protidrogový vlak zastavil v Považskej Bystrici, aby návštevníkom ukázal skutočný príbeh cesty drogovej závislosti.

Ilustračný obrázok k článku Protidrogový vlak v Považskej: Náš kraj v popredí drogovo závislých, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj

Ako sme vás informovali, v Železničnej stanici v Považskej Bystrici bol v pondelok 4. novembra na celý deň pristavený protidrogový vlak Revolution Train, ktorý predstavuje inovatívny projekt v oblasti primárnej prevencie drogovej závislosti.

Šesť strieborných, špeciálne upravených vagónov, štyri kinosály a osem interaktívnych miestností. Nielen to sa ukrýva za dverami protidrogového vlaku Revolution Train. Nosnou myšlienkou, ktorá sa nesie celým vlakom, je drogová závislosť a jej dôsledky pre ľudský život.

„Zo štatistík vyplýva, že najviac drogovo závislých je v Bratislavskom kraji, po ňom nasledujú osoby z Trnavského a Trenčianskeho kraja, kde je 60 drogovo závislých ľudí na 100 000 obyvateľov. Som preto rád, že sme mohli zafinancovať pristavenie protidrogového vlaku v Trenčianskom kraji a takýmto spôsobom šíriť osvetu medzi mladými,“ povedal trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Vlaková súprava návštevníkov previedla reálnym príbehom, emotívnymi situáciami a interaktívnym prístupom, ktorý poskytol priestor na premýšľanie o nebezpečenstve legálnych a nelegálnych drog. Veľkým benefitom projektu je okrem samotnej návštevy vlaku žiakmi aj preškolenie odborníkov, ktorí sa venujú práci s mládežou a prevencii drogovej závislosti. Uviedla to Barbora Jánošková z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

Protidrogový vlak sa zo svojej základne v stanici Praha – Dejvice vydal počas mesiacov október a november na turné do regiónov na Slovensku, premiérovo zavítal do niektorých slovenských miest. „Do protidrogového vlaku Revolution Train, ktorý má 165 m, sme skopírovali skutočný príbeh mladých ľudí. Doposiaľ ho navštívilo 160 000 návštev­níkov. Teší ma, že tento rok pilotne jazdíme po slovenských krajoch a predávame know-how slovenským odborníkom a preventistom,“ vyjadril sa autor projektu Pavel Tůma

V utorok 5. novembra bude protidrogový vlak Revolution Train pristavený v Železničnej stanici v Ilave, v stredu zavíta aj do krajského mesta, ale v Trenčíne bude vstup do vlakovej súpravy vyhradený len pre žiakov stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

FOTO: Protidrogový vlak v Považskej Bystrici
5
Galéria
Zdroj: Trenčiansky samosprávny kraj
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM