Samospráva

Prispievať sa rozhodli aj viceprimátori: Akým spôsobom?

Politici sú platení z verejných financií, pričom mnohí sa rozhodli z týchto príjmov pomôcť. Akú formu si zvolili?

Ilustračný obrázok k článku Prispievať sa rozhodli aj viceprimátori: Akým spôsobom?
Zdroj: Dnes24.sk

Mnohí verejní funkcionári sa rozhodli prispieť v čase korona krízy. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa vzdal celého svojho platu, pričom rôzne formy pomoci robia aj iní. Častí platov sa vzdávajú aj primátori a viceprimátori. Ten považskobystrický Karol Janas (SMER-SD, SNS, SZ) sa vzdal svojho 50-percentného navýšenia od poslancov (1752 eur), ďalej však poberá základný plat (3506 eur).

Peter Máťoš

Zareagovali aj viceprimátori nášho mesta, ktorým práve Janas určil platy to výške 2700 eur, pričom majú 80-percentný pracovný úväzok. Peter Máťoš (KDH) potvrdil, že hoci podľa vlastných slov pomáhal aj predtým, časť mzdy použije na pomoc tam, kde to najviac potrebujú. „Už v mesiaci marec som preplatil 200 ks rúšok pre obyvateľov mesta a nedávno som zakúpil 50 ks respirátorov pre nemocnicu – interné oddelenie a urgentný príjem,“ ozrejmil.

Momentálne sa podľa neho nachádzame v ťažkých časoch, na ktoré Slovensko a obyvatelia nášho mesta neboli zvyknutí. „Ako poslanca za SNP, Hliny a Zakvášov, ale aj viceprimátora ma denne kontaktujú obyvatelia s rožnými požiadavkami a s každou sa snažím pomôcť. Časť mzdy použijem na nákup potrebných pomôcok, ktoré budem distribuovať tam, kde to najviac potrebujú. Rovnako pokiaľ budú zriadene transparentné účty zdravotníckych a sociálnych zariadení, poukážem financie aj na tieto účty,“ doplnil s tým, že aj život po koronavíruse bude rovnako ťažký a preto táto jeho podpora nie je časom viazaná.

Ján Panák

Druhý viceprimátor Ján Panák (SMER-SD, SNS, SZ) uviedol, že od začiatku problémov s koronavírusom má rôzne aktivity na pomoc ľuďom v dôchodkovom veku, ktoré financuje z vlastných zdrojov. „Minulý týždeň som jednal s riaditeľom nemocnice, či by som mohol v týchto ťažkých časoch finančne pomôcť nemocnici. Nemocnici budem finančne prispievať od najbližšieho výplatného termínu,“ konštatoval s tým, že dnes by malo byť v nemocnici dotiahnuté zriadenie transparentné­ho účtu.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM