Filip Chudý Samospráva Rôzne

Primátor Považskej Karol Janas si vybral zástupcov: Takýto budú mať plat

Považskobystrický primátor Karol Janas si vybral ľudí po svojom boku. Pozrite, čo majú robiť a koľko im mesačne z toho kvapne.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Považskej Karol Janas si vybral zástupcov: Takýto budú mať plat
Zdroj: Dnes24.sk

Od novembrových komunálnych volieb sa uskutočnili v Považskej Bystrici dve mestské zastupiteľstvá. Na prvom sa skladali sľuby a v pracovnej časti poslanci schváli navýšenie základného platu primátora Karol Janasa o 50 %. Nosnými bodmi druhého zastupiteľstva bolo schválenie zvýšenia miestnych daní z nehnuteľností o 30 až 40 % a zvýšenie poplatkov za odpad o 18 %. V závere zasadnutia primátor mesta predstavil svojich zástupcov na volebné obdobie 2018 – 2022.

Novými viceprimátormi sa stali Peter Máťoš (KDH) a Ján Panák (SMER-SD, SNS, SZ). Viceprimátori budú rovnako ako aj v predchádzajúcom volebnom období pracovať na polovičný úväzok. Ten pre jedného predstavuje mesačný plat 1608 €.

Podľa Čl. 4 Zásad odmeňovania poslancov a ďalších volených orgánov Mesta Považská Bystrica totiž viceprimátorovi patrí od mesta plat vo výške 70 % platu určeného primátorovi. A keďže poslanci zvýšili plat primátorovi Janasovi o 50 % na sumu 4594 €, počíta sa plat viceprimátorov z nej, nie z jeho základného platu 3063 €. 70 % zo 4594 je 3215,8 a keďže sú dvaja, vydelí sa to a zaokrúhli nahor na 1608 € pre jedného na polovičný úväzok. Platy primátora a jeho zástupcov sa však budú v novom roku meniť a zrejme sa zvýšia. Priemerná mesačná mzda zamestnanca v národnom hospodárstve, z ktorej sa počíta základný plat primátora, by totiž mala byť vyššia, aspoň tak to naznačujú údaje za prvé tri kvartály roka 2018, ktoré sú uverejnené na stránke Štatistického úradu Slovenskej republiky.

V minulom volebnom období zastávali funkciu viceprimátorov Peter Máťoš a Katarína Drevenáková, tá však už nekandidovala. „KDH nám navrhlo na viceprimátora Máťoša, ktorý zastával funkciu aj predtým. My sme to akceptovali, nemali sme dôvod nomináciu spochybňovať,“ povedal primátor Janas, ktorý je tiež predseda okresnej rady SMER-SD. Ako ďalej uviedol, Máťošovi pribudne nová agenta, a síce kompletné riešenie ďalšej spolupráce s Mestskou dopravnou spoločnosťou. Zároveň bude kompletne riešiť otázky spojené s bytmi a bytovou politikou mesta.

„Čo sa týka druhého viceprimátora, tak dlhodobo máme problém s tým, že audítorka nám vyčíta, ako fungujú Mestské športové kluby. Preto sme vybrali človeka, ktorý športu rozumie a má aj konexie a kontakty v tejto oblasti. Zároveň nás čakajú veľké investície v Považskej Teplej, kde budeme budovať kanalizáciu a tiež lávku. Vybrali sme preto Jána Panáka, dlhoročného športového funkcionára, ktorý v Považskej Teplej žije,“ uviedol primátor s tým, že Panák tiež prevezme agendu po Drevenákovej. „Spočiatku budú obaja viceprimátori pracovať na 50 percent a uvidíme či to bude pre ich činnosť a intenzitu práce stačiť,“ dodal Janas.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM