Filip Chudý Samospráva

Primátor Janas otvorene: Moment, ktorý považuje za najväčší neúspech

Považskobystrický primátor Karol Janas zhodnotil minulý rok. Vyzdvihol viacero vecí, ale spomenul aj veľké negatívum. Aké?

Ilustračný obrázok k článku Primátor Janas otvorene: Moment, ktorý považuje za najväčší neúspech
Zdroj: TASR

Primátor Považskej Bystrice Karol Janas bilancoval rok 2016, kedy sa podľa jeho slov podarilo definitívne zastabilizovať finančnú situáciu mesta, čo sa odrazilo aj na investičných akciách. „V roku 2010, keď som nastúpil do funkcie primátora, bolo mesto v katastrofálnom stave s obrovskými dlhmi. Dnes je mesto finančne stabilizované, fungujeme bez problémov. Dlh mesta je pod slovenským priemerom a nemáme žiadne faktúry po lehote splatnosti,“ povedal Janas s tým, že podľa neho je mesto korektný a dôveryhodný obchodný partner, čo sa odráža na zvýšených investíciách, ako aj na celkovom naštartovaní zmien v meste.

Najväčšie pozitívum

Za najväčšie pozitívum považuje primátor najmä rekonštrukciu centrálnej mestskej zóny. Okolie fontány pri Hypernove získalo novú tvár a začiatkom júla sa konalo slávnostné oživenie mestskej fontány. „Tieto pozemky neboli dlho vo vlastníctve mesta. Nám sa ich podarilo opäť získať, a tak sme mohli začať pripravovať projekty na ich revitalizáciu. Išlo asi o najzásadnejšiu zmenu, ktorá dotvára centrum mesta,“ vyjadril sa primátor.

„Priznám sa, že sme do toho išli s obavami, lebo nás limitovalo mnoho neznámych faktorov. Nakoniec sme to zvládli, celá zóna bola v lete Považskobystričanom odovzdaná do užívania a ukázalo sa, že to bol jeden z našich najlepších projektov. Ľudia si veľmi rýchlo našli cestu k fontáne a tento priestor sa stal prirodzenou súčasťou centra nášho mesta, ktoré okamžite ožilo,“ uviedol Janas.

Chodníky a školy

Významným krokom sú podľa primátora aj rozsiahle opravy chodníkov a miestnych komunikácií, s ktorými sa začalo ešte v roku 2012. Každý rok sa pritom radnica podľa slov hovorkyne Ivety Kováčikovej snaží v spolupráci s výbormi mestských častí vytypovať na opravy úseky podľa ich frekventovanosti a stavu. „Do konca roka 2018 by mali byť obnovené všetky hlavné mestské pešie ťahy,“ vyslovil sa primátor.

Zásadnou investíciou bola v minulom roku aj výmena okien na školách, ktoré má mesto v zriaďovateľskej pôsobnosti, v budovách, ktorých je vlastníkom. Na konci marca 2016 v tejto spojitosti poslanci mestského zastupiteľstva schválili zmenu rozpočtu z dôvodu prijatia úveru vo výške 1,3 milióna eur predovšetkým za účelom rekonštrukcie materských a základných škôl. „Asi najväčším problémom škôl sú obrovské náklady na tepelnú energiu. Preto sme sa rozhodli po dohode s poslancami, že vymeníme na všetkých materských a základných školách okná za plastové, pretože takáto investícia prinesie najväčšie úspory. Pre nás bolo prioritou zlepšiť hospodárenie s tepelnou energiou. Máme predbežné prepočty, že by mohlo prísť k úsporám 20–30%,“ povedal primátor.

V minulom roku taktiež radnica investovala do rekonštrukcie starých a do vybudovania nových detských ihrísk a športovísk, podarilo sa tiež dokončiť vybudovanie ihriska s umelým trávnikom. Taktiež sa investovalo do opráv viacerých kultúrnych zariadení, V Považskej Teplej a v Praznove sa dokonca dočkali nových exteriérových pó­dií.

Najväčšie negatívum

Za najväčšie negatívum minulého roka primátor považuje neúspešný predaj budovy bývalej vojenskej správy, ktorá je pre mesto nevyužiteľná. „Verejná súťaž na jej odpredaj bola neúspešná,“ konštatoval Janas s tým, že možné je vyhlásenie novej súťaže, ak sa nedohodnú s Ministerstvom spravodlivosti SR, ktoré by tam mohlo presťahovať okresný súd.

Viaceré projekty sa v meste podarilo realizovať aj vďaka podpore Trenčianskeho samosprávneho kraja. „Spolupráca s ním sa významným spôsobom zlepšila. Napríklad s nami úzko spolupracujú pri vytypovaní komunikácií, ktoré by sa mali rekonštruovať. A rovnako je to aj v iných oblastiach. Významne kraj tiež investoval do považskobystrickej nemocnice,“ doplnil Janas.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Investičné akcie Považskej Bystrice na rok 2017: Sledujte, čo má mesto v pláne

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM