Filip Chudý Rôzne

Priestory Považského hradu ožili tajomnou atmosférou: FOTO priamo z miesta

Na Považskom hrade sa konala vydarená akcia, ktorú nezrušilo ani sychravé počasie. Ako to vyzeralo priamo na hrade?

Ilustračný obrázok k článku Priestory Považského hradu ožili tajomnou atmosférou: FOTO priamo z miesta
10
Galéria
Zdroj: Vlastivedné múzeum

Združenie hradu Bystrica v spolupráci s mestom, PX Centrom, Trenčianskym samosprávnym krajom a Vlastivedným múzeom v Považskej Bystrici pripravilo podujatie Noc hradných zrúcanín, ktoré sa už tradične konalo pod záštitou záujmového združenia Zachráňme hrady. Jeho zámerom je prezentovať hradné zrúcaniny ako významné kultúrne dedičstvo a podieľať sa na záchrane ruín a objektov torzálnej architektúry. Do akcie celoslovenského charakteru, ktorá sa konala na viacerých slovenských hradoch, sa zapojila aj dominanta nášho mesta – Považský hrad. K oživeniu kultúrneho popoludnia a prehliadky hradu prispel i sprievodný program.

Úvodné slovo patrilo predsedovi Združenie hradu Bystrica Štefanovi Palušovi, ktorý všetkých privítal a zároveň zahájil ďalší ročník tradičného podujatia. Nasledovalo hudobné vystúpenie komorného kvarteta Perlatus Musicus z Bytče. Po hudobnom pásme sa predviedli sokoliari Falconarii z Považskej Bystrice. Na záver pódiového programu vystúpilo Mestské divadlo Trenčín. Herci predviedli skrátenú verziu klasickej slovenskej veselohry Ženský zákon. Počas prehliadky hradu si mohli návštevníci prezrieť aj časť súkromnej zbierky historických predmetov Ladislava Janecha z Považskej Teplej.

„Organizátorov neodradilo ani sychravé počasie, ktoré prispelo k špecifickému čaru podujatia a historické priestory opäť ožili tajomnou atmosférou. Hradný komplex počas sobotného popoludnia navštívilo okolo 200 ľudí všetkých vekových kategórií,“ prezradila Paulína Prengelová z Vlastivedné­ho múzea.

Súčasťou programu bol aj propagačný stánok Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici, kde si návštevníci podujatia mohli zakúpiť náučnú literatúru o miestnej histórii a iné suveníry ako napríklad pexeso alebo magnetky. Zdarma dostali informačné bulletiny o Trenčianskom samosprávnom kraji a iné materiály. „Časť pripraveného programu sa neuskutočnila z dôvodu nepriaznivého počasia a intenzívneho dažďa. Zrušené boli aj aktivity pre deti, ktoré si pripravilo Vlastivedné múzeum – drôtovanie a výroba darčekových taštičiek s obrázkom Považského hradu,“ dodala Prengelová.

Noc hradných zrúcanín: Ako to vyzeralo na Považskom hrade?
10
Galéria
Zdroj: Vlastivedné múzeum

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považský hrad ožije bohatým programom: Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM