Samospráva

Príde Považská Bystrica o milióny eur? Odborníci korigujú Janasove slová

Koronakríza spôsobí samosprávam výpadky financií. Zisťovali sme, ako to bude v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Príde Považská Bystrica o milióny eur? Odborníci korigujú Janasove slová
Zdroj: Dnes24.sk

Súčasná pandémia koronavírusu má dopad aj na ekonomiku. „Rada pre hospodársku zodpovednosť, ktorá pracuje pri ministerstve financií vypočítala pre každé mesto a obec predpokladaný výpadok. Považská Bystrica by ho mala mať vo výške viac ako 4,4 milióna eur, čo je obrovské číslo. Ak by sa naplnilo, malo by to fatálne dopady na mestský rozpočet,“ uviedol primátor Karol Janas (SMER-SD, SNS, SZ) s tým, že začínajú robiť opatrenia.

Tri scenáre, nie jeden

Treba však uviesť, že Rada pre hospodársku zodpovednosť, ako ju označil primátor, neexistuje, ide o Radu pre rozpočtovú zodpovednosť (RPRZ). Kancelária RPRZ na našu otázku uviedla, že „20. marca 2020 sme zverejnili prvú verziu dokumentu Kvantifikácia dopadov rozšírenia infekčného ochorenia COVID-19 na základe ktorého sme následne na stránke pre samosprávy uverejnili tri indikatívne scenáre možného vývoja podielu z výnosu dane z príjmov fyzických osôb (DPFO) pre jednotlivé samosprávy.“

„Tretí scenár, ktorý indikoval najvyšší výpadok dane, indikoval pre mesto Považská Bystrica výpadok na úrovni 4,4 milióna eur. Išlo o kvantifikáciu na rok 2020 s najväčším makroekonomickým šokom a najdlhším trvaním vtedy známych opatrení,“ konštatovala kancelária RPRZ. Tá teda pripravila tri scenáre a nie iba jeden a zrovna ten najhorší, ktorý prezentoval Janas. „Prvý, najmiernejší scenár, indikoval výpadok podielovej dane pre mesto nižší ako milión eur,“ doplnili.

Nová prognóza

Navyše najnovšie údaje už ani nepripúšťajú, že by sa naše mesto k výpadku 4,4 milióna eur čo i len priblížilo. RPRZ pri príležitosti zverejnenia čerstvých výstupov Výboru pre daňové prognózy na svoju stránku umiestnila rozdelenie odhadu Výboru na roky 2020–2023.

„Výpadok príjmu z DPFO podľa prognózy Výboru možno očakávať na úrovni medzi naším prvým a druhým scenárom spred mesiaca, t.j. ak by sa prognóza Výboru naplnila, výpadky dane by nedosiahli krajný odhad 4,4 milióna eur, ale približne štvrtinu tejto sumy,“ oznámila kancelária RPRZ.

Tá tiež pracuje na aktualizácii dokumentu Kvantifikácia dopadov rozšírenia infekčného ochorenia COVID-19 a odhadov. Pričom ďalšie výstupy zverejní.

Škrtanie projektov

Mesto Považská Bystrica podľa slov primátora vyčlenilo niektoré projekty, ktoré jednoducho nebudú môcť byť zrealizované. „Či už ide o investičné aktivity alebo výdavky z bežnej prevádzky. Je úplne jasné, že minimálne do začiatku leta sa rušia všetky kultúrne, športové a spoločenské podujatia, takže aj tam očakávame nejakú úsporu. Najväčšiu hľadáme v bežnej prevádzke mesta,“ povedal.

A hoci Janas hovorí o tom, že vyčlenili projekty, ktoré nebudú realizované, nemenovali ktoré. Na sekretariát primátora sme preto adresovali až dve žiadosti o to, aby vymenovali, ktorých projektov sa to konkrétne týka, keďže považskobystrická verejnosť má právo vedieť, ako sa nakladá s jej financiami. Odpoveď však z mestského úradu neprišla ani takmer týždeň po zaslaní žiadosti.

Čo sa (ne)bude robiť?

V pôvodnej tlačovej správe menovali len tie projekty, ktorých by sa škrtanie dotknúť nemalo – rekonštrukcie hasičských zbrojníc, plášťa športovej haly, parkoviska na Rozkvete, materských škol Grznára a Rozkvet či rekonštrukcie bývalej zdravotníckej školy. Ďalšími investíciami sú projekty realizované z eurofondov, pričom mestom boli menované len vnútrobloky na Dukelskej ulici.

Keďže mesto neinformovalo, ktoré projekty vyčlenilo, pozreli sme sa teda na schválený rozpočet mesta na tento rok, ktorý by mal určovať, čo sa má robiť. Medzi kapitálovými výdavkami sú medzi najvyššími položkami (a možno ohrozenými) napr. rekonštrukcia letného kúpaliska, rekonštrukcia krytej plavárne (obe po 250 000 €), parkovacie miesta, chodníky a mosty v hodnote 599 556 € (parkovisko na Rozkvete je samostatná položka rozpočtu, pozn.), multifunkčné ihriská, detské ihriská a športoviská v hodnote 300 000 € (športová hala je samostatná položka rozpočtu, pozn.) atď.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM