Filip Chudý Rôzne Video

Prestavba Považskej knižnice: Odhalili veľký problém, VIDEO

Jedna z najstarších budov v Považskej Bystrici prechádza komplexnou rekonštrukciou. Práce odhalili aj problém. Predraží sa projekt?

Video: Filip Chudý / Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukcia Považskej knižnice v Považskej Bystrici prebieha od leta minulého roka. Počas zimného obdobia sa dorobila strecha, ktorá sa aj zateplila, tiež sa urobili nové rozvody elektriny, vody a kanalizácie. V týchto dňoch sa čistia vonkajšie omietky a budú sa nahadzovať nové. Fungujú už aj nové plynové kotle. „Práce prebiehajú podľa harmonogramu. Čiže niekde cez leto by mala byť stavba dokončená, skolaudovaná a odovzdaná. Následne bude mať knižnica asi mesiac na to, aby sa presťahovala naspäť z dočasných priestorov. Verím, že v auguste ju budeme môcť slávnostne otvoriť,“ povedal Jaroslav Baška, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja, pod ktorý naša knižnica patrí.

Veľký problém

Najťažšie práce sú už podľa jeho slov spravené, budova sa však ešte bude musieť zvonka zaizolovať. „Máme rezervu v rozpočte, z ktorej vykryjeme práce, ktoré bude treba ešte vykonať a ich potrebu odhalila až samotná prestavba. Aké presné navýšenie však bude potrebné, to sa teraz ešte nedá povedať, keďže bude potrebné obstarávanie,“ doplnil. Investícia zriaďovateľa do rekonštrukcie knižnice predstavuje zatiaľ viac ako 730 000 eur.

Odborná radkyňa Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne Mária Ružôňová uviedla, že postup prác na obnove tejto národnej kultúrnej pamiatky ide zatiaľ v súlade s ich rozhodnutiami a stanoviskami. „Počas kontrolných dní si vyrozprávame problémy, ktoré na stavbe vzniknú. Ako napr. teraz veľký problém so sanáciou objektu, ktorý sa odhalil po odkrytí obkladov a všetkých vrstiev omietok, ktoré sú totálne zavlhnuté. Verím, že vlastník aj realizátor prác nájdu také riešenie, ktoré bude vyhovujúce pre stavbu a aj pre nás,“ pripojila pamiatkárka.

Drží palce

Sanácia sa týka hlavne suterénnych priestorov. „A to z interiéru a tiež exteriéru. Treba hľadať taký spôsob riešenia, ktorý bude vyhovujúci pre kultúrnu pamiatku a tiež jej ďalšie žitie,“ konštatovala Ružôňová.

„Realizátori prác navrhujú, že do konca júna by mala byť stavba skolaudovaná. Držím palce, aby to tak bolo,“ vyjadrila sa odborná radkyňa KPÚ v Trenčíne.

Bez sieťok

Tá ďalej uviedla, že steny knižnice sa nemôžu sieťkovať. „K národným kultúrnym pamiatkam treba pristupovať špecifickým spôsobom. Preto nedávame súhlas novodobým materiálom, ktoré nie sú pre pamiatku vhodné. Preto sa to musí robiť klasickou technikou. Teda stenu omietnuť a dať náter,“ vysvetlila Ružôňová.

Ako sme už informovali na jeseň, budova bude mať nový vchod aj pre imobilných ľudí, ktorý bude vybudovaný v zadnej časti Považskej knižnice. Doteraz bol z boku.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Pozrite si aj zábery z rekonštruovaných priestorov.

Rekonštrukcia Považskej knižnice na FOTO
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM