Rôzne

Prelomový krok v Domaniži: Majú to jednoduchšie, šetrnejšie a výhodnejšie

Smart zberný dvor pomohol Domaniži zlepšiť triedenie. Stanovili aj spravodlivejšie miestne poplatky pre jednotlivé domácnosti.

Ilustračný obrázok k článku Prelomový krok v Domaniži: Majú to jednoduchšie, šetrnejšie a výhodnejšie
Zdroj: TASR

Zavedenie elektronickej evidencie odpadu z domácností v Domaniži (okres Považská Bystrica) pomohlo zlepšiť triedenie. Starosta František Matušík zhodnotil, že išlo o prelomový krok. Za rok v obci zvýšili mieru triedenia z 31 na vyše 50 percent.

Viac správ zo Slovenska

Praktickejšie riešenie

Evidencia odpadu na zbernom dvore najskôr fungovala formou štítkov s QR kódmi, ktoré obyvateľom pri odovzdaní odpadu pracovník naskenoval do systému. Začiatkom tohto roka ich vymenili za modernejšie a efektívnejšie odpadové kartičky.

„Z pohľadu obce aj obyvateľov ide o praktickejšie riešenie. Navyše v porovnaní s pravidelnou dotlačou pôvodných štítkov je aj šetrnejšia k životnému prostrediu a v neposlednom rade je pre obce ekonomicky výhodnejšia,“ priblížil Matušík.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Prvá v okrese

Fungovanie zberného dvora sa podľa zástupcov samosprávy zjednodušilo, efektívnejšie sú aj administratívne procesy evidencie odpadu. Podľa starostu sa zlepšilo aj správanie obyvateľov. „Už samotný zberný dvor vytvoril predpoklady k tomu, že ľudia triedili odpad viac a nevzniká nám toľko nelegálnych skládok. Zavedenie elektronickej evidencie zvýšilo u obyvateľov motiváciu triediť odpad,“ uviedol.

Výsledkom bolo, že stanovili spravodlivejšie miestne poplatky pre jednotlivé domácnosti.

Domaniža má približne 1500 obyvateľov. Bola prvou obcou v okrese Považská Bystrica, ktorá koncom roka 2020 zaviedla evidovanie odpadu z domácností. V obci sa elektronicky eviduje zmesový komunálny odpad a tiež triedené odpady – plasty, papier, tetrapaky a kovy.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM