Filip Chudý Kultúra

PREHĽAD z Považskej: Kam za relaxom na konci apríla a na začiatku mája?

Kvalitný oddych vždy príde vhod. Tento týždeň ponúka navyše aj voľný deň k dobru, čo by sme mali využiť.

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD z Považskej: Kam za relaxom na konci apríla a na začiatku mája?
Zdroj: TASR

„Je mi jedno, že sa zapíšeme do dejín ako barbari“

29. apríla o 18:30, kino Mier

Filmový komentár, zároveň poriadne čierna komédia o recyklácii novodobých dejín. Názov filmu je priamym citátom vtedajšieho politického predstaviteľa, ktorý zaznel na rade ministrov v roku 1941 a zahájil etnické vyhladzovanie na východnom fronte. Mladá divadelná režisérka chce zrekonštruovať skutočné udalosti, avšak stretáva sa s neustálou snahou dejiny zľahčovať či upravovať. Film získal hlavnú cenu na festivale v Karlových Varoch.

Stavanie mája

30. apríla o 16:00, pred kinom Mier

Stavanie májov sa realizuje prakticky v každej obci nášho okresu. Považská Bystrica nebude výnimkou. Ten hlavný máj v našom meste sa postaví v utorok o 16:00. Je to spojené s vystúpením DFS Mladosť a jeho ľudovej hudby.

74. výročie oslobodenia mesta

30. apríla o 17:00

Pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 74. výročia oslobodenia mesta Považská Bystrica od nacistickej okupácie. Spomienkové zhromaždenie sa uskutoční o 17:00 pri Pamätníku padlých hrdinov v Považskom Podhradí a o 18:00 pri Pamätníku SNP v Považskej Bystrici.

Čakry/Mudry a samoliečenie – prednáška

1. mája o 15:00, papiernictvo Tina

Oboznámenie sa s andským systémom Mosoq karpay, ktorý nás naučí samostatne pracovať so svojimi čakrami tak, aby sme si vedeli pozitívne zmeniť svoj život a stali sa lepšími bytosťami.

Seminár: Čo nám dieťa hovorí svojou hrou?

2. mája o 17:00, Cooltajner

Hra je tá najdôležitejšia činnosť dieťaťa. Čo nám ňou chce dieťa povedať? Príďte na seminár, kde s liečebnou pedagogičkou Luciou sa bude hovoriť nielen o detskej hre, ale aj o tom, akú úlohu zohrávajú v hre dospelí.

Hodiny tanca

2. mája o 17:30, Havana music club

Príďte si vychutnať nádhernú pomalú hudbu kizomby a zmyselne sa pri nej rozpohybovať. Či už v páre, alebo sólo, kizomba poskytuje dostatok priestoru na vlastnú interpretáciu hranej piesne ako aj pohybových prvkov, vďaka ktorým sa budete cítiť na parkete sebaistejšie.

Avengers: Endgame

3. mája o 19:00, kino Mier

Po zničujúcich udalostiach, opísaných vo filme Avengers: Nekonečná vojna, sa svet ocitol v troskách. Polovica všetkých bytostí bola vyhubená. Avengers sa so zvyškami svojich spojencov ešte raz dajú dohromady, aby zvrátili Thanosove zločiny a znovunastolili poriadok vo vesmíre. Americké sci-fi.

Spanilá jazda Považím

4. mája o 10:00, štart pri reštaurácii Hošták

Ide o 3. ročník akcie, ktorá je venovaná všetkým nadšencom historických vozidiel, ktorý sa radi prevezú tými najkrajšími kútmi Horného Považia. Pripravil ju Veterán Klub Manín.

Hokejbal: Považská Bystrica – Martin

4. a prípadne tiež 5. mája o 13:00, hokejbalové ihrisko

Hokejbalisti HBK PROTEF Považská Bystrica vedú v semifinálovej sérii nad Martinom 2:0 na zápasy. Cez víkend teda môžu doma oslavovať historický postup do finále. Ak by to nevyšlo v sobotu, šancu budú mať aj v nedeľu.

Futbal: Považská Bystrica – Štiavnik

4. mája o 15:00, futbalový štadión

Futbalistky MŠK privítajú v sobotu v derby súboji Štiavnik. Odskočia mu v tabuľke vďaka výhre na rozdiel sedem bodov?

Mia a biely lev

4. mája o 16:00, kino Mier

Kráľ prírody, majestátny lev ako ten najlepší kamarát a domáci miláčik? Prečo nie? Jedenásťročné dievča Mia sa s rodinou presťahuje na farmu v južnej Afrike, kde sa jej v levej rezervácii splní dávny sen snáď všetkých detí sveta. Dostane malého levíka, mláďa vzácneho bieleho leva, Charlieho. Počas ďalších rokov sa z nich stanú nerozluční priatelia, parťáci na celý život, ktorých puto a láska stiera rozdiel medzi svetom ľudí a zvierat. Rodinný film.

Hádzaná: Považská Bystrica – Šaľa

4. mája o 18:00, športová hala

Play-off sa nám rozbehlo. Považská Bystrica v sobotu privíta Šaľu. Pričom to môže byť už rozhodujúci zápase celej série.

Prvá pomoc deťom Považská Bystrica

5. mája o 9:00, Cooltajner

Prvá pomoc so zameraním na detský vek už od novorodenca s certifikovanou inštruktorkou prvej pomoci Jankou!

Oslavy sv. Floriána

5. mája o 10:00, pred kostolom

Pred rímskokatolíckym kostolom Navštívenia Panny Márie v Považskej Bystrici prebehnú Oslavy sv. Floriána. V programe slávnostný sprievod so zástavami, hasičská technika a posedenie na mestskom úrade.

Hodové slávnosti

5. mája o 14:30, Podmanín

V Podmaníne sa bude v nedeľu hodovať. Pripravený je bohatý kultúrny program v areáli futbalového ihriska.

Perníková chalúpka

5. mája o 16:00, kino Mier

Divadelné predstavenie je kombináciou činoherného a bábkového divadla, interaktívnych filmových animácií, počítačovej grafiky, videoprojekcií scén, hudby, pesničiek a zvukových efektov. Jedinečný zážitok pre deti aj rodičov.

Futbal: Považská Bystrica – Zlaté Moravce-Vráble B

5. mája o 16:30, futbalový štadión

Futbalisti MŠK privítajú v nedeľu FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble B. Vyhrajú aj štvrtý domáci duel za sebou?

FotoROZKVET 2018

Kino Mier

Repríza výstavy 18. ročníka tejto letnej fotografickej súťaže potrvá do 15. mája 2019. Pozrieť si ju môžete v pondelok až piatok od 8:00 do 16:00, v stredu až do 18:00 a cez víkendy v čase podujatí kina Mier.

Lucia Huňady – Empath

MG ART Galéria

Výstava Lucie Huňady s názvom Empath potrvá v priestoroch galérie na Ulici M. R. Štefánika do 17. mája a je spojená s predajom diel. Galéria je otvorená v utorok až piatok od 11:00 do 16:00.

Výtvarné alternatívy

ZUŠ IWK

Na Základnej umeleckej škole Imra Weinera Kráľa prebieha výstava XV. Bienále výtvarné alternatívy. Výstava potrvá do 17. mája a pozrieť si ju môžete počas pracovných dní od 10:00 do 17:00.

Oživovanie hradov

Vlastivedné múzeum

Aktuálny trend záchrany hradných zrúcanín na Slovensku je hlavnou témou výstavy Oživovanie hradov v našom múzeu. Zaujmú na nej rôzne pracovné nástroje od čias praveku, nádoby, mince, fragmenty stredovekého staviteľstva, vystavené budú aj ľudské lebky. Pre organizované skupiny je pripravený lektorský výklad a náučná prezentácia o obnove hradných zrúcanín. Výstava potrvá do 30. júna.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Ak trávite voľný čas v kuchyni…

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM