Aktualizované Filip Chudý Rôzne Kultúra

Prehľad veselíc v Považskej a okolí: Kde a kedy sa vztýčia máje? FOTO

Niekde sa bude veseliť už deň vopred, inde sa v rámci osláv rozhoria i vatry. Pozrite, čo sa v našom okolí chystá.

Ilustračný obrázok k článku Prehľad veselíc v Považskej a okolí: Kde a kedy sa vztýčia máje? FOTO
34
Galéria
Zdroj: Plevník-Drienové

Stuhami zdobené symboly jari sa vztýčia nad mnohými slovenskými námestiami, pred kulturákmi či v parkoch. S 1. májom sa spájajú aj oslavy jari a tradičné veselice. V Považskej Bystrici sa tento rok postaví máj pred kinom Mier v pondelok 30. apríla o 16:00. Bude aj program detského folklórneho súboru Mladosť a jeho ľudovej hudby spojený so stavaním mája. Máj v našom meste tiež vyrastie v pondelok o 12:15 pred budovou priemyslovky, kde Stredná priemyselná škola a Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici pripravili stavanie mája, kultúrny program a občerstvenie. Podobné to bude aj na SNP. Tam zábava pre deti (skákací hrad, maxi šmýkačka, trampolína) bude od 13:00. Programy chystajú aj okolité obce.

„V obci Papradno je od minulého roka súčasťou stavania mája aj spomienka na oslobodenie občanov Papradna partizánmi na sklonku vojny v roku 1945, ktorým hrozilo upálenie v starom humne v časti Košiare. Pri tejto príležitosti sa položí kytica ruží na pamätník s pamätnou tabuľkou pri obecnom úrade a zasievajú sa piesne, ktoré sa kedysi spievali počas prvomájového sprievodu vedúceho priamo k miestu, kde kedysi stálo humno. V minulom roku ich spolu s FSk Podžiaran spievala väčšina prítomných a nejednému sa zaleskla slza v oku,“ informovala Zuzana Burdejová, samostatný odborný referent pre samosprávu obce.

V najväčšej obci nášho okresu prebehne samotné stavanie mája v pondelok o 18:00 pred budovou Kultúrneho domu Papradno. V susednom Brvništi stavanie mája uskutoční v pondelok o 17:00 pred obecným úradom. „Pri tejto príležitosti sa griluje a po postavení mája sa ponúka občerstvenie každému zúčastnenému občanovi. O zábavu sa postará hudba Kenny a bratranci, ktorá podľa záujmu ľudí a zábavy bude hrať až do polnoci,“ uviedla Martina Grbálová z brvništského ú­radu.

V Plevníku-Drienovom tiež túto udalosť spájajú s oslavami oslobodenia obce. „V našej obci staviame každoročne obecný máj 30. apríla v poobedňajších hodinách a táto udalosť je vždy spojená aj s kultúrnym programom ZŠ, MŠ a zložiek pôsobiacich v obci. Inak tomu nebude ani tento rok,“ prezradil Miroslav Kremeň, starosta obce Plevník-Drienové. Zraz účastníkov bude pred obecným úradom o 17:00, odkiaľ pôjde sprievod k pamätníku padlých a potom následne k športovému areálu, kde bude krátky kultúrny program a stavanie mája.

Aj v Domaniži bude stavanie mája v pondelok, pričom program bude od 18:00. „Začne sa kladením vencov k pamätníku padlých vojakov. Potom bude nasledovať otvorenie ambulancie lekára pre dospelých a lekárne. Nakoniec sa bude stavať máj pri hudbe. V prípade nepriaznivého počasia sa akcia prekladá,“ prezradil František Matušík, starosta obce. V Hornej Marikovej sa bude máj stavať v pondelok o 17:00 pred budovou obecného úradu. „Okrem občanov prídu aj členovia Fsk Žrnovanka. Bude poľovnícky guľáš a hudba,“ uviedol starosta Miroslav Hamar.

Aktualizované o akcie v Domaniži a v Hornej Marikovej.

Zoznam blížiacich sa akcií v okrese Považská Bystrica

Akcia Kedy Kde
Stavanie mája 30. apríla o 16:00 pred kinom Mier
Stavanie mája 30. apríla o 12:15 pred budovou SPŠ
Stavanie mája na SNP 30. apríla o 15:00 SNP
Podmanínska vatra 2018 30. apríla o 21:30 Podmanín – na „skaličke“
Stavanie mája 30. apríla o 17:00 pred Obecným úradom Brvnište
Stavanie mája 30. apríla o 18:00 pred budovou Kultúrneho domu Papradno
Stavanie mája 30. apríla o 17:00 Plevník-Drienové
Stavanie obecného mája 30. apríla o 18:00 areál amfiteátra v Stupnom
Stavanie mája 30. apríla o 18:00 Domaniža
Stavanie mája 30. apríla o 17:00 pred Obecným úradom Horná Mariková

Poznámka: Zoznam je zostavený z oficiálnych stránok obcí a informácií, ktoré nám z obcí. Nie je vylúčené, že pribudnú ďalšie akcie. Zoznam potom budeme aktualizovať.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Stavanie mája v Plevníku-Drienovom: Pozrite, ako to v obci vtedy vyzerá
34
Galéria
Zdroj: Plevník-Drienové
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM