Filip Chudý Rôzne Video

Práce v časti Považskej v plnom prúde: Mesto ale mení plán, FOTO a VIDEO

Spolu so známym parkom chceli v našom meste zrekonštruovať naraz aj priľahlú ulicu, lenže nakoniec nemohli. Prečo?

Ilustračný obrázok k článku Práce v časti Považskej v plnom prúde: Mesto ale mení plán, FOTO a VIDEO
7
Galéria

Koncom septembra minulého roka Mestské zastupiteľstvo v Považskej Bystrici jednohlasne schválilo návrh na predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok (717 646,56 eur) a schválenie spolufinancovania (37 770,88 eur) projektu „Revitalizácia Parku Mládeže, Považská Bystrica“. Hovorkyňa mesta Iveta Pagáč Kováčiková vtedy prezradila, že okrem výsadby a obnovy zelene vznikne v parku 26 nových parkovacích miest zo zatrávňovacích tvárnic, ďalej bude zrekonštruovaná a zjednosmernená Ul. Ivana Krasku, zrevitalizovaný chodník pre peších na ulici Odborov, zrekonštruovaný priestor slnečných hodín, doplnený mobiliár parku, ako aj prvky detského ihriska, zrekonštruované verejné osvetlenie, prístupové komunikácie a spevnené plochy parku, doplnená výsadba vzrastlých stromov, rozšírené plochy pre letničky a trvalky, vybudovaný vsakovací objekt, ktorý bude zachytávať povrchovú dažďovú vodu.

Lenže ako teraz uviedol primátor mesta Karol Janas, túto žiadosť museli prerobiť a ísť do nej opäť. Problém bol ten, že pôvodný návrh nespĺňal pomerové parametre v plochách. Mesto preto aktuálne rekonštruuje Ul. Ivana Krasku z vlastného rozpočtu. „Žiadame o eurofondy na revitalizáciu parku. Aj preto z mestského rozpočtu musíme robiť tieto plochy. Ide totiž o ,zelené eurofondy‘, čiže pomer zelených a betónových plôch musí byť v prospech zelených. Aby nám to vyšlo, toto sa musí zafinancovať z rozpočtu mesta, no a potom druhá rekonštrukcia parku aj s chodníčkami a zeleňou bude z eurofondov,“ vysvetlil primátor.

„Na Ul. Ivana Krasku sa momentálne realizuje kompletná rekonštrukcia parkovacích plôch, čím nadväzujeme na práce z minulých rokov. Vtedajšie vybudované počty parkovacích miest sa totiž ukázali ako nedostatočné. Po dohode s výborom mestskej časti a obyvateľmi prišlo k dohode, aby pribudlo ďalších približne 50 miest,“ povedal Janas.

Práce sú podľa slov primátora približne v prvej tretine. „Vykopané sú jamy, do ktorých pôjde štrk a na vrch prídu zatrávňovacie dlaždice, pričom sa to celé ešte spevní, aby to unieslo váhu automobilov,“ uviedol s tým, že práce by mali byť ukončené zrejme až v prvý či druhý augustový týždeň.

Zdroj: Dnes24.sk

„Pôvodná investícia bola na úrovni 56 000 eur, lenže to bolo vyčíslené na náš prvotný plán, podľa ktorého sa malo robiť len pred prvými troma domami. Nakoniec sa ale parkovanie bude rozširovať na celej ulici, navyše sme sa rozhodli vymeniť aj verejné osvetlenie,“ dodal Janas. Nasadia tam ešte aj živý plot, ktorý musel byť z pôvodného miesta odstránený. Po novom bude posunutý o niekoľko metrov. Žiadne ďalšie výruby zelene sa vraj neplánujú.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Rekonštrukcia Ulice Ivana Krasku v Považskej: Nové parkovanie nemá byť všetko
7
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM