Filip Chudý Rôzne

POZOR na zver! Polícia radí, tieto cesty v okolí Považskej sú nebezpečné, FOTO

Počet zrážok so zverou v okolí Považskej Bystrice narástol. Prinášame rady polície, kde sa najviac vyskytujú a čo treba robiť.

Ilustračný obrázok k článku POZOR na zver! Polícia radí, tieto cesty v okolí Považskej sú nebezpečné, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR

Polícia upozorňuje motoristov, že v súčasnom období býva zvýšený výskyt zveri v okolí ciest a vyššia pravdepodobnosť dopravnej nehody spôsobenej stretom so zverou. „Často vodiči nemajú najmenšiu šancu zabrániť nehode so zverou, ktorá vyskočila priamo pred auto. Pomôže preto jedine predvídať a nepodceňovať nebezpečenstvo. Je dôležité v kritických úsekoch očakávať výskyt zveri a počítať s možnosťou jej nepredvídateľného konania, teda znížiť rýchlosť a sledovať aj krajnicu,“ povedal Pavol Kudlička, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne.

Nehodové miesta

Policajti z Považskej Bystrice podľa jeho slov v uplynulom týždni riešili celkom 14 škodových udalostí a z tohto počtu ich bolo až osem z dôvodu zrážky so zverou.

„K najčastejším stretom so zverou došlo na ceste na ceste I/61 medzi Belušou a Považskou Bystricou a na ceste II/507 medzi Púchovom a obcou Lednické Rovne,“ doplnil krajský policajný hovorca.

Treba spomaliť

Veľakrát najmä vysoká zver býva oslnená svetlami vozidla, zostáva strnulo stáť na vozovke a neuteká. Opačný prípad je jej zmätené pobehovanie po ceste, kedy je ťažké predpokladať ďalší smer jej pohybu. Pripojil Kudlička.

V prípade, že uvidíte prechádzať cez cestu len jednu lesnú zver, je vhodné spomaliť čo najviac. „Je totiž veľmi pravdepodobné, že sa niekde pri ceste nachádza aj zvyšok stáda. V zimných mesiacoch sa stáva, že zver chodí pri vozovku olizovať soľ, ktorá je na vozovke a taktiež aj migruje za vodou,“ vysvetlil hovorca KR PZ v Trenčíne.

Rady polície

Polícia tiež informuje, čo robiť, ak ste účastníkom dopravnej nehody, či škodovej udalosti so zverou:

  • Ak je vodič účastníkom dopravnej nehody s divo žijúcou zverou, je potrebné udalosť nahlásiť na číslo 158.
  • Vyhotovte si ihneď po nehode fotodokumentáciu aj zrazeného zvieraťa, lebo vo väčšine prípadov je zver iba omráčená a neskôr môže odísť. Niektoré poisťovne nemusia uznať škodu, ak sa pri spísaní udalosti zver na mieste nenachádza.
  • Po príchode polície na miesto, policajt spíše o udalosti záznam a zabezpečí odstránenie uhynutého zvieraťa miestnym poľovným združením.
  • Škoda na vozidle spôsobená divou zverou je hradená z havarijného poistenia prípadne z pripoistenia k PZP. Ak nemáte žiadne z týchto nepovinných pripoistení, škodu si budete musieť uhradiť sami.
  • Upozorňujeme však, ak zrazíte zver a odveziete ju z miesta nehody, hrozí vám obvinenie z trestného činu pytliactva.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Pozrite si aj policajné zábery z vybraných zrážok.

FOTO: Stúpol počet zrážok so zverou v okolí Považskej Bystrice
4
Galéria
Zdroj: KR PZ v Trenčíne

Titulná foto: ilustračná

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM