Filip Chudý Rôzne

Považskobystrickým sestričkám sa dostalo uznania: Poznáme mená ocenených, FOTO

V Považskej Bystrici sme spoznali mená držiteliek významnej ceny určenej sestričkám. Čo nám prezradili ocenené?

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrickým sestričkám sa dostalo uznania: Poznáme mená ocenených, FOTO
2
Galéria
Zdroj: Nemocnica s poliklinikou PB

Regionálna komora sestier a pôrodných asistentiek v spolupráci s Nemocnicou s poliklinikou Považská Bystrica organizovala pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier slávnostný seminár spojený s udeľovaním ocenenia „Biele srdce“.

Držiteľkami tohto významného ocenenia za starostlivosť, poznanie a ľudskosť v ošetrovateľstve sa stali Alena Gerčicová (Detské oddelenie NsP), Dana Kľúčiková (Interné oddelenie NsP), Helena Domanická (Zariadenie pre seniorov Katka), Mária Reváková (Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie NsP) a Emília Lališová (Psychiatrické oddelenie NsP).

Vedúca sestra nášho detského oddelenia Alena Gerčicová si toto ocenenie podľa vlastných slov veľmi váži, veď je jej prvé za 40 rokov praxe. „Aj preto je to pre mňa vzácne, veď už pomaly končím profesijnú kariéru. Je to o vzťahu k práci, veď ja som ju chcela vykonávať už od šiestich rokov. Chcela som pracovať s deťmi, čo sa mi podarilo a nemenila by som to za nič. Pre človeka je veľkým šťastím, keď robí to, čo ho baví. Mne sa to pošťastilo,“ povedala.

Helena Domanická s týmto ocenením absolútne nepočítala, keďže už 15 rokov nerobí v nemocnici, ale stará sa o ľudí v súkromnom sektore. „O to viac ma potešilo, že si niekto všimol moju prácu, úprimne si to vážim,“ uviedla sestrička, ktorá začínala na Morave na chirurgii, pričom u nás po materskej naskočila na rehabilitáciu, kde pracovala 13 rokov. V roku 2005 začala prevádzkovať agentúru domácej ošetrovateľskej starostlivosti, ktorú po 10 rokoch predala a nastúpila do Zariadenia pre seniorov Katka, kde je tiež odborným garantom. „Na sestričky nemožno zabúdať, pretože je to ťažká robota. Preto je dobré, že takéto ocenenie existuje. Naša práca totiž ide zo srdca a všetky nás toto ocenenie potešilo,“ doplnila sestrička s 39-ročnou praxou.

Veľmi prekvapená z ocenenia bola aj Mária Reváková, keďže už je na dôchodku. „Veľmi si to vážim, hoci by si to zaslúžili sestričky, ktoré ešte robia. Pozornosť by sa mala upriamiť na dievčatá, matky, ktoré túto prácu robia, keďže ich rodiny tým často trpia, keďže pracujú napr. aj cez víkendy a v noci. Myslím si, že stále je to vo verejnosti nedocenená robota,“ dodala Reváková, ktorá robila 40 rokov v považskobys­trickej pôrodnici, z toho 12 rokov bola aj v teréne.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Udeľovali Biele srdce považskobystrickým sestričkám: FOTO ocenených
2
Galéria
Zdroj: Nemocnica s poliklinikou PB

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM